Acht van de tien grootste levensverzekeraars die actief zijn in Nederland investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien wapenverkopers die leveren aan dictaturen en corrupte landen.

Dit stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer die onderzoeksbureau Profundo onderzoek heeft laten doen naar de verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.

Het onderzoek richtte zich specifiek op de wapenverkoop aan landen waartegen een wapenembargo geldt, waar gewapende conflicten zijn, fragiele of corrupte staten, landen die te boek staan als onvrij of overheden die een groot deel van hun budget uitgeven aan defensie.

De investeringen hadden het meeste betrekking op de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië. "Alle acht verzekeraars steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, tanks, (cluster)bommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saoedi-Arabië", aldus Suzanne Oosterwijk.

"Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie."

Wapenverkopers 

Alleen Achmea en ASR investeerden niet in de onderzochte wapenverkopers. Het Duitse Allianz zou de grootste investeerder zijn met een bedrag van 2,6 miljard euro. Legal & General, een Brits concern, volgt met ruim 2 miljard euro. Pensioenuitvoerder APG staat op de derde plek met 984 miljoen euro.

Deze top drie wordt gevolgd door Aegon (805 miljoen euro), NN Group (235 miljoen euro) en Generali (43 miljoen euro). Delta Lloyd (18 miljoen euro) en SNS Reaal (3 miljoen euro) hebben kleine investeringen in de onderzochte wapenbedrijven.

Beleid

De Eerlijke Verzekeraar roept verzekeraars op beleid op te stellen om dit soort investeringen uit te sluiten. "Sommige verzekeraars hebben geen specifiek beleid voor investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij deze controversiële wapenhandel. Andere verzekeraars hebben wel beleid, maar dat gaat niet ver genoeg of geldt bijvoorbeeld niet voor alle type investeringen", zegt Oosterwijk.

Uit een aanvullende peiling van Motivaction zou blijken dat twee derde van de Nederlanders het "onacceptabel" vindt als de eigen verzekeraar investeert in wapenverkopers die handelen met landen die het minder nauw nemen met mensenrechten. Van deze groep zou 81 procent bereid zijn om over te stappen.