De negentien eurolanden kiezen niet donderdag een nieuwe voorzitter voor hun gezamenlijk overleg (de Eurogroep), maar doen dat een maand later. Het uitstel komt er op verzoek van de Spaanse regering.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dat bekendgemaakt. Dijsselbloem heeft zich gekandideerd voor een nieuwe termijn. Zijn enige uitdager is zijn Spaanse collega Luis de Guindos.

''Dit heeft ten dele te maken met Griekenland, iedereen is daarmee bezig. En de Spaanse regering heeft bezwaar gemaakt tegen de procedure, zij vinden dat het nu te snel gaat", aldus Dijsselbloem.

"Het laatste wat ik wil is dat het gaat over procedures. Ik ben er volstrekt ontspannen over. Als ik hen tegemoet kan komen door de verkiezing in juli te houden, dan doen we dat.''

Spanje

Met name Spanje drong aan op uitstel. Het land zegt het niet gepast te vinden om een nieuwe voorzitter te kiezen terwijl er nog geen akkoord is over Griekenland.

Maar eigenlijk zou het land meer steun willen vergaren voor De Guindos tijdens een Europese top volgende week met regeringsleiders en staatshoofden.

Spanje voelt zich namelijk onderbedeeld als het gaat om zware posten in Europa. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft eerder haar steun uitgesproken voor De Guindos. En de Spaanse premier Mariano Rajoy gaat Merkel aan haar woord houden op de EU-top volgende week.

Dijsselbloem

Dijsselbloem wijst erop dat de EU-top geen besluit neemt over een Eurogroepvoorzitter. ''Het is een beslissing van de ministers van Financiën in de Eurogroep, bij gewone meerderheid.'' De verkiezing staat nu voor 13 juli op de agenda. Dijsselbloems termijn loopt na 2,5 jaar af op 21 juli. 

''Ik heb geen bezwaar tegen een maand uitstel. Het ziet er goed uit, ik heb voldoende zelfvertrouwen'', aldus Dijsselbloem, die volgens bronnen in Brussel de steun heeft van een meerderheid van de eurolanden.