Griekenland verlaat waarschijnlijk de eurozone en de Europese Unie als er geen akkoord over de schuldenkwestie wordt bereikt.

Dat stelt de Griekse centrale bank woensdag.

Het mislukken van een akkoord leidt volgens de Bank of Greece tot het begin "van een pijnlijk verloop dat in eerste instantie zal leiden tot een Grieks faillissement en uiteindelijk tot een vertrek van het land uit de eurozone en hoogstwaarschijnlijk uit de Europese Unie".

De centrale bank noemt het bereiken van een nieuw akkoord met de geldschieters "van het grootste belang om de directe gevaren voor de economie af te wenden, de onzekerheid te verminderen en zich te verzekeren van een duurzame groei".

Bank of Greece denkt dat de huidige schuldencrisis dan snel verandert in een oncontroleerbare crisis, met grote risico's voor de bankensector en financiële stabiliteit.

Diepe recessie

"Een vertrek uit de eurozone zal de toch al ongunstige situatie alleen maar verergeren, omdat de daaruit voortvloeiende wisselkoerscrisis de inflatie zal laten stijgen", aldus de centrale bank.

Dat zal dan leiden tot een diepe recessie, drastische inkomensdalingen, een grote groei van de werkloosheid en een grote economische terugval. "Vanuit zijn positie als belangrijk lid van de EU, zal Griekenland zichzelf gedegradeerd zien naar de rang van een arm land in Zuid-Europa."

Daarom heeft Bank of Greece de stellige overtuiging dat het bereiken van een akkoord "een historische noodzaak" is die niet genegeerd kan worden.

Tot nu toe lijkt het er volgens de centrale bank op dat er een compromis is bereikt over de belangrijkste voorwaarden van het akkoord. De kloof tussen de partijen zou klein zijn.

Video: 'Overeenkomst absoluut noodzakelijk'

Levensvatbaar

"Wat we nu nodig hebben is een levensvatbaar akkoord", schrijft Bank of Greece. Maar wel een akkoord waarbij toekomstige generaties zoveel mogelijk worden ontzien, "omdat we geen recht hebben om ze daarmee op te zadelen".

Eind 2014 leek het er sterk op dat de Griekse economie uit de recessie zou komen en weer zou groeien. Maar de vooruitzichten moesten weer worden bijgesteld nadat de groeicijfers tegenvielen. De centrale bank wijt dit vooral aan een verlies van vertrouwen.

Het gebrek aan vertrouwen heeft de onderhandelingen met de geldschieters belemmerd en heeft argumenten van voorstanders van een Grexit versterkt.

Bedrijven en huishoudens zouden tussen oktober en april ongeveer 30 miljard euro bij de banken hebben weggehaald. Ondertussen halen Grieken nog steeds veel geld van hun bankrekeningen. Op maandag en dinsdag zouden ze volgens Griekse media gezamenlijk 850 miljoen euro hebben opgenomen. 

Onzekerheid

"In eerste instantie werd de onzekerheid in verband gebracht met de politieke impasse die uiteindelijk leidde tot vervroegde verkiezingen."Begin 2015 groeide de onzekerheid verder, omdat het moeilijker werd om te voorspellen hoe de onderhandelingen tussen de nieuwe regering en de geldschieters over een nieuw hulppakket zouden verlopen. Op 20 februari bereikte de Eurogroep een akkoord op hoofdlijnen.

"Echter, de voortslepende onderhandelingen over de details van het akkoord hebben het aanvankelijke optimisme doen verdwijnen en de onzekerheid vergroot."

"Tegen deze achtergrond kwamen opnieuw allerlei soorten scenario's naar voren over de toekomstige koers van het land, de mogelijkheid van het uitblijven van betalingen en een vertrek van Griekenland uit de eurozone."

Bank of Greece denkt dat de Griekse economie weer kan groeien als de onzekerheid weer afneemt. Daarom zou het land binnen de eurozone moeten blijven, aldus de centrale bank.

"Dit kan alleen bereikt worden als er binnenkort een realistisch akkoord gesloten wordt en de voorwaarden van dit akkoord, zonder weifeling en uitstel worden nageleefd binnen politiek stabiele omstandigheden."

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem noemt de kans dat er donderdag een akkoord over Griekenland wordt bereikt "zeer klein". Volgens Dijsselbloem is het wachten op de Griekse voorstellen. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, gaf dinsdag al aan dat zijn land geen nieuwe voorstellen gaat indienen op de vergadering van de Eurogroep.

Video: Reactie Dijsselbloem