Ministers Jeroen Dijsselbloem en Luis de Guindos, de twee kandidaten die de leiding willen hebben over het overleg tussen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, hebben hun collega's geschreven.

In een 'motivatiebrief' stellen ze zich voor en geven aan wat hun prioriteiten zijn als zij Eurogroepvoorzitter worden.

Dinsdag verliep de deadline voor de aanmelding van kandidaten.

Dijsselbloem, de huidige voorzitter van de Eurogroep, wijst eerst op alles wat onder zijn leiding al is bereikt. ,,De eurozone staat er beter voor'' schrijft hij. Hij wijst onder meer op de succesvolle afronding van de steunprogramma's voor Spanje, Ierland en Portugal en de rol van de eurozone bij de vorming van de Europese bankenunie.

stappen

Nu is het tijd voor volgende stappen, stelt Dijsselbloem. Hij wil onder meer dat de Eurogroep het eens wordt over een beperkt aantal structurele hervormingen die cruciaal zijn voor het functioneren van de muntunie. Hij doelt dan onder meer op onderwerpen als pensioensystemen en flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

Zijn tegenstander, de Spaanse Luis de Guindos, wijst op de enorme uitdagingen die er zijn voor de eurozone, zoals het terugdringen van de hoge werkloosheid en het aanjagen van groei. ,,De eurozone heeft niet alleen een brandweerman nodig, maar een bouwer'', schrijft de Spanjaard.

Belang

Ook hij onderstreept het belang van structurele hervormingen en het afstemmen op elkaar van economisch beleid. Als laatste punt stipt De Guindos aan dat hij het voorzitterschap en de daartoe beschikbare middelen wil uitbreiden.

Het voorzitterschap van de Eurogroep is nu een parttimebaan.

Donderdag kiezen de ministers van Financiën in principe een nieuwe voorzitter voor een termijn van 2,5 jaar. Spanje probeert de verkiezing nog uit te stellen, maar het is maar de vraag of dat lukt. Spanje vindt het ongepast nu een voorzitter te kiezen terwijl er nog geen akkoord is met Griekenland.

Bovendien denkt Spanje meer kans te maken met hun kandidaat op een tussenliggende top van regeringsleiders. Duitsland zou De Guindos steunen, maar bronnen zeggen dat een meerderheid Dijsselbloem in het zadel wil houden.