AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN kreeg het donderdag op de effectenbeurs in Amsterdam zwaar voor de kiezen. Het aandeel zakte met 12,5 procent en was daarmee op afstand de grootste verliezer onder de hoofdfondsen.


Bekijk video

De AEX-index sloot 8,05 punten lager (1,57 procent) op 503,23 punten. De MidKap-index deed het procentueel beter, maar moest eveneens verlies incasseren. De graadmeter van middelgrote fondsen zakte met 0,55 punt (0,11 procent) naar 518,57 punten.

Ook de overige Europese beurzen lieten verliezen zien. Alleen Londen onttrok zich aan de algemene daling. De FTSE-index sloot 0,95 procent hoger. Opvallend was hier Shell Transport. Deze moedermaatschappij van de Shell Groep profiteerde net als de Nederlandse moeder Koninklijke Olie van weliswaar lagere, maar toch meevallende kwartaalcijfers.

De CAC-index van Parijs zakte bijna een procent weg. De DAX-index van Frankfurt stond na het sluiten van de meeste Europese beurzen op een verlies van 1,5 procent.

KPN gleed in Amsterdam rap naar beneden toen bekend werd dat zijn Duitse dochter E-Plus een kortingsactie begint voor de recent geïntroduceerde mobiele internetservice i-mode. Het bedrijf ontkent dat dit te maken heeft met tegenvallende belangstelling voor i-mode, maar beleggers dachten daar anders over. KPN heeft i-mode na Duitsland onlangs ook in Nederland op de markt gebracht.

De daling naar een koers van 4,40 euro bracht het aandeel voor het eerst onder de uitgifteprijs van 4,90 euro eind vorig jaar, toen KPN om zijn huid te redden voor 5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgaf.

Schrale troost voor KPN was dat kabelnetwerkbedrijf KPNQwest, de onderneming die het samen heeft met het Amerikaanse Qwest, de op één na grootste stijger was met een plus van 3,45 procent. De grootste stijger in de AEX was handelshuis Hagemeyer met een plus van bijna 5 procent.

Koninklijke Olie sloot de handel met 0,6 procent koerswinst af. Shell zag zijn winst in het eerste kwartaal bijna halveren. Het resultaat was minder slecht dan verwacht en relatief beter dan dat van de concurrentie.

Andere hoofdfondsen die kwartaalcijfers naar buiten brachten, zagen hun koersen dalen. Dat betrof handelshuis Buhrmann (-1,27 procent) en effectenhuis Van der Moolen (-1,67 procent). VNU behoorde met een koersdaling van 4,48 procent tot de grootste dalers in de AEX. Het informatieconcern maakte bekend nieuwe aandelen te gaan uitgeven om de uitbreiding naar 100 procent van zijn belang in Golden Pages te betalen.

De MidKap werd aangevoerd door Laurus met een koersstijging van 6,67 procent. Het supermarktconcern lijkt weer op te leven, nu het Franse Casino zich ermee gaat bemoeien. De verliescijfers die Randstad presenteerde, veroorzaakten een koersdaling met 4,87 procent.

Euro

De euro moest donderdag een kwart cent prijsgeven en was aan het eind van de dag nog 0,9030 waard. Tegenover het Britse pond ging de koers van 0,6185 naar 0,6165 pond.

Arafat

Dat Yasser Arafat zijn kantoor weer mag verlaten, werd ervaren als een vermindering van de druk op de ketel in het Midden-Oosten. De olieprijs zakte dan ook flink. Een vat Brent kostte 24,90 dollar tegen 25,87 een dag eerder.