De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dringt opnieuw aan op gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Ook pleit hij voor langere betaaltermijnen.

Alleen op die manier kan Griekenland de aflossing van haar grote schuld garanderen. Dat zegt de bewindsman maandag in de Duitse krant Bild.

Volgens Varoufakis kan een akkoord in één nacht bereikt worden, maar zegt hij, "dan moet bondskanselier Angela Merkel er wel bij zijn."

Merkel was er zondag niet bij, toen gesprekken plaatsvonden tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De gesprekken werden zonder resultaat afgebroken, liet de Europese Commissie (EC) weten.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de EC, probeerde afgelopen weekeinde alsnog tot een akkoord te komen met de Griekse regering over de voorwaarden voor verdere steun aan het Zuid-Europese land, dat nog altijd zucht onder een torenhoge schuld. Dat lukte niet. Verdere discussie moet nu plaatsvinden in de eurogroep.

Geloofwaardige voorstellen

De Griekse premier Alexis Tsipras zei tegenover de krant Efimerida Ton Syntakton dat Griekenland aan de onderhandeltafel verscheen met geloofwaardige eigen voorstellen nadat plannen van de Europese Commissie vorige week werden afgedaan als absurd.

Tsipras wacht nu, samen met zijn regeringsploeg, "geduldig op realisme bij de crediteuren". Volgens de premier is de nadruk van de geldschieters op een hervorming van het Griekse pensioenstelsel louter politiek gemotiveerd.

Moeilijke keuzes

Een geloofwaardige overeenkomst tussen Griekenland en zijn geldschieters vergt moeilijke keuzes voor beide kampen, stelt hoofdeconoom Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het uitgangspunt in gesprekken over de Griekse financiën is volgens Blanchard eenvoudig. "Hoe groot moeten de aanpassingen zijn voor de Grieken en hoe ver moeten de geldschieters nog buigen?"

De geldschieters stelden vorige week voor dat Griekenland voor 2018 mikt op een primair overschot op de begroting van 3,5 procent in plaats van de eerdere doelstelling van 4,5 procent in 2016. Dit jaar zou het overschot 1 procent moeten zijn in plaats van 3 procent.

Lager doel

''Een lager doel voor het overschot betekent minder pijnlijke bezuinigingen voor Griekenland, maar ook een grotere leenbehoefte voor het land en toezeggingen van de Europese crediteuren om de schuldenlast te verlichten'', aldus de econoom. ''Zoals er een grens is aan wat Griekenland kan doen, is er ook een limiet voor wat de geldschieters willen en kunnen''.

Blanchard stelde dat de Grieken ''daadwerkelijk geloofwaardige'' stappen moet voorstellen om aan de verlaagde eisen te voldoen. ''Wij denken dat zelfs de bijgestelde doelstellingen buiten bereik blijven zonder hervormingen van de belastingwet en het pensioenstelsel''.

Pensioenkosten staan gelijk aan 16 procent van het bruto binnenlands product. ''Een reductie met 1 procentpunt is noodzakelijk. We staan er open voor de hiervoor benodigde hervormingen te bespreken.''

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland