De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis denkt niet de Europese leiders het zover zullen laten komen dat Griekenland uit de eurozone moet. 

Dat zei hij zaterdag tegen de Britse radiozender BBC Four. Toen hem vervolgens werd gevraagd of de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de afgelopen dagen dan aan het bluffen waren, zei hij: ''Ik hoop het.''

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers verkeren in een uiterst kritische fase. Het huidige steunprogramma voor de Grieken loopt nog tot eind juni. Dan moet Athene ook circa 1,6 miljard euro aan leningen hebben afgelost bij het IMF.

Griekenland heeft laten weten, opnieuw, met tegenvoorstellen te komen voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. De Griekse premier Alexis Tsipras weet dat het nu menens is, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in het Luxemburgse Schengen. 

De Luxemburger praatte afgelopen dagen uitgebreid met de Griekse regeringsleider en waarschuwde hem voor de mogelijk "rampzalige gevolgen" van een 'Grexit'.

Grote stappen

In Brussel werd zaterdag verder onderhandeld met een Griekse delegatie. Het ging niet om een heel groot overleg. Zondag staan volgens Juncker weer belangrijke onderhandelingen met Griekenland op de agenda.

Het duurt vermoedelijk in ieder geval nog tot donderdag voor er echte stappen kunnen worden gezet. Dan komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen op een vergadering in Luxemburg.

Ergernis

Door de besluiteloosheid van de Grieken nam de ergernis en onvrede in Europa afgelopen dagen flink toe.

Dat leidde er toe dat topambtenaren van de eurozone alvast gesproken hebben over alternatieve scenario's, mochten de Grieken niet op tijd tot een akkoord komen met de geldschieters.