Oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer vreest dat Griekenland meer onder invloed zal komen van landen als Rusland en China, wanneer de Grieken zouden vertrekken uit de eurozone.

"Het is kortzichtig en risicovol Griekenland af te laten drijven van Europa", zei hij zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Een Grexit betekent niet meteen dat Griekenland ook uit de EU of de NAVO vertrekt, maar het gaat politiek toch zweven. Ik ben daar persoonlijk niet heel gerust op."

Volgens de voormalig NAVO-baas zal de Russische president Vladimir Poetin zijn aandacht nadrukkelijker gaan vestigen op Griekenland. Poetin geeft bijvoorbeeld ook financiële steun aan het eurosceptische Front National van Marine Le Pen in Frankrijk, weet De Hoop Scheffer. ''Een breuk in de Europese eenheid, op wat voor manier dan ook, is daarom niet goed.''

De Hoop Scheffer wijst erop dat Griekenland voor Rusland erg interessant is. ''Europa is nog steeds te afhankelijk van Russisch gas. Waar gaan nieuwe pijpleidingen lopen?'' Ook de Chinezen hebben hun ogen inmiddels op Griekenland laten vallen, stelt hij. De Chinese president Xi Jinping is erg geïnteresseerd in de Griekse haven van Piraeus.

Buitengrens 

''Griekenland is een buitengrens van Europa. Kijk naar de recente migrantenstromen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Op eilanden als Kos en Lesbos zie je de 'World of order' en de 'World of disorder' elkaar ontmoeten.''

In de ogen van de CDA-prominent, die nu hoogleraar diplomatieke betrekkingen is in Leiden, heeft Griekenland in de onderhandelingen met Europa een sterke onderhandelingspositie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama lijken zich zeer bewust te zijn van de mogelijke geopolitieke gevolgen, constateert hij.

''De Griekse kaart in het onderhandelingsspel is daarmee sterker dan wij allemaal denken. Kijk, die torenhoge Griekse schuld gaat nooit afgelost worden, dat is onmogelijk. Politici zullen het nooit hardop zeggen, maar dat geld komt niet meer terug, daar is iedereen het wel over eens. Er zal dus hoe dan ook afgeboekt moeten worden. Of Griekenland nu in de euro blijft of niet.''