Griekenland komt, opnieuw, met tegenvoorstellen voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. 

Dat stelde een woordvoerder van de Griekse regering vrijdag tegenover persbureau Reuters. Hij zei ook dat zaterdagochtend een ontmoeting staat gepland in Brussel tussen experts van Griekenland en de geldschieters. 

Een woordvoerster van de Europese Commissie kon dit overleg niet bevestigen tegenover ANP. ''We hopen dat de Grieken met voorstellen komen en dan zien we verder.'' Zij meldde wel dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmiddag een telefonisch gesprek heeft gehad met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Deze week ontstond een impasse tussen Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Het geduld met de besluiteloosheid van de Grieken was op en de ergernis en onvrede groeiden.

Plan B

Dat leidde er toe dat topambtenaren van de eurozone alvast nadrukkelijk gesproken hebben over een plan B. De ambtenaren, die de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden volgende week donderdag in Luxemburg voorbereiden, bespraken onder meer het scenario waarin Griekenland zijn schulden niet kan aflossen en dus in wanbetaling is.

Er hoeft dan niet direct van een zogeheten Grexit (het verlaten van Griekenland van de eurozone) worden uitgegaan. Wanbetaling binnen de eurozone zou mogelijk kunnen zijn, maar het is nooit eerder voorgekomen en dus zijn de gevolgen onduidelijk en onvoorspelbaar.

Verlenging steunprogramma

Een andere optie is een verlenging van het huidige steunprogramma, zodat het nog op de plank liggende en toegezegde geld beschikbaar blijft voor Griekenland. Het programma loopt nu tot eind juni. Dan moet Athene ook circa 1,6 miljard euro aan leningen hebben afgelost bij het IMF.

Deze opties komen in beeld als het niet lukt om voor die tijd een akkoord te sluiten tussen de Grieken en de geldschieters.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland