Vakbond FNV ziet een opening in het al langslepende metaalconflict over een nieuwe cao. 

Directeur Wim van der Leegte van VDL Groep vindt dat werkgeversorganisatie FME en de vakbonden weer met elkaar moeten gaan praten.

Om dat te bewerkstelligen zal hij zijn best doen om het eindbod van de FME van tafel te krijgen. Hij zei dat vrijdag tijdens een bijeenkomst van actievoerders bij Nedcar in Born, zo bevestigde een woordvoerster van Nedcar.

''Een positief bericht'', laat FNV-onderhandelaar Jos Brocken weten. ''Maar Van der Leegte gaat er niet alleen over, het is de FME die het eindbod van tafel moet halen. En als dat zou gebeuren, zijn we er nog niet. Want we hebben onze eisen, daar staken we per slot van rekening voor.'' Bij de FME was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Staken

Zo'n 2500 tot 3000 metaalwerkers in het land hebben vrijdag het werk neergelegd om te staken voor een betere cao. Het is al de derde vrijdag op rij dat de vakbonden 24 uurstakingen in de metaal op touw zetten. Er werd onder meer actie gevoerd bij vliegtuigonderdelenmaker Fokker, maritieme concerns Heerema en IHC, installatiebedrijf Imtech en bij DAF Trucks.

De bonden vinden dat de werkgevers meer loon moeten bieden. Ook willen ze betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden. In de Nederlandse metaalsector werken ruwweg 425.000 mensen. Ze vallen onder twee cao's, die voor de grootmetaal en die voor de kleinmetaal.