Peter Ingelse, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, is de man die de onderhandelingen tussen V&D en de vakbonden uit het slop moet trekken. 

Ingelse zal als bemiddelaar optreden in het slepende conflict over de salarisverlaging die het noodlijdende warenhuis wil doorvoeren. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

De partijen willen de onderhandelingen in komende weken achter gesloten deuren voortzetten. Het is maanden geleden sinds ze voor het laatst serieus met elkaar om de tafel hebben gezeten.

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar te snijden in de lonen van zijn personeel. Maar het winkelbedrijf dat per se wil korten, tekende beroep aan.

Pas op aandringen van het hof in Amsterdam, besloten de partijen eind vorige maand weer met elkaar in gesprek te gaan. De afgelopen weken zijn ze bezig geweest met het zoeken van een bemiddelaar.

Bemiddelaar

De afgelopen weken zijn ze bezig geweest met het zoeken van een bemiddelaar. De naam van Ingelse werd meteen al door het gerechtshof voorgesteld als goede kandidaat. Maar hij leek in eerste instantie niet beschikbaar voor de functie.

Ingelse (1945) is een ervaren rot als het op het aandragen van oplossingen aankomt. Hij zat als rechter en raadsheer jarenlang kort gedingen en andere rechtszaken voor.

In 2009 werd hij voorzitter van de Ondernemingskamer in Amsterdam. Dat is de instantie in Nederland waar de grote bedrijfsconflicten worden uitgevochten. Met ingang van vorige maand ging hij met pensioen.

Hof

Het hof heeft V&D en de bonden tot eind deze maand de tijd gegeven om er samen uit te komen. Anders moeten ze opnieuw naar de rechtszaal komen.

De standpunten liggen nog mijlenver uit elkaar. V&D lijdt al zeker twintig jaar verlies, maar het concern denkt met de nieuwe strategie die onlangs is gepresenteerd toch weer financieel gezond te worden. Onderdeel van de herstelplannen is alleen dat er nog 10 miljoen euro aan loonkosten wordt bespaard. Als dat niet door een 'loonoffer' kan, dan wil V&D mensen gaan ontslaan.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen