Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft met de pilotenvakbond VNV een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat maakte de prijsvechter, die deel uitmaakt van de luchtvaartgroep Air France-KLM, vrijdag bekend.

De piloten krijgen dit jaar en volgend jaar geen inflatiecorrectie. Verder voorziet het akkoord in kostenbesparende maatregelen. Details wilde Transavia desgevraagd niet noemen.

De VNV gaf aan dat het akkoord een regeling bevat waarbij de piloten aandelen Transavia krijgen en een stukje zeggenschap bij het bedrijf. Als Transavia goed draait, zullen de piloten daarvan profiteren, aldus de VNV. De exacte details moeten nog nader worden uitgewerkt.

Pilotenvakbond 

De pilotenvakbond benadrukte dat het hele traject is begonnen met een strategisch plan van Transavia om te anticiperen op de veranderende marktomstandigheden. De onderhandelingen hebben bijna een jaar geduurd. Begin juli worden de plannen voorgelegd aan de leden, aldus de VNV.

Transavia wil de komende jaren stevig groeien, maar is tegelijkertijd bezig met een efficiëntieslag om de vliegkosten met 15 procent terug te dringen. Dat doel zal in 2019 worden gehaald, mede dankzij de nieuwe cao-afspraken, verwacht het bedrijf.

''We zijn blij dat de vliegers met dit akkoord de bereidheid tonen te investeren in de toekomst van Transavia'', zei algemeen directeur Mattijs ten Brink.