Hooggeplaatste beleidsmakers van de Europese Unie hebben voor het eerst concreet besproken dat Griekenland mogelijk niet meer de schulden gaat terugbetalen.

Dit meldt Reuters op basis van meerdere anonieme bronnen.

Vertegenwoordigers van eurolanden hebben zich individueel al langer voorbereid op de mogelijkheid van een faillissement van Griekenland, maar in officiële vergaderingen zou er nog nooit over zijn gesproken.

De beleidsmakers houden rekening met drie mogelijke scenario’s voor Griekenland in aanloop naar een volgende bijeenkomst komende week.

Het minst waarschijnlijke scenario, volgens de officials, is dat er een succesvolle overeenkomst wordt gesloten waarin Griekenland hervormingen doorvoert in ruil voor meer steun.

Het tweede scenario is opnieuw een verlenging van het huidige steunprogramma dat afloopt aan het einde van deze maand op hetzelfde moment dat Griekenland 1,6 miljard euro moet betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In het derde scenario wordt rekening gehouden met een faillissement van Griekenland waarin het land op zijn minst een deel van de staatsschuld niet meer terugbetaalt. 

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland