Door de hoge Nederlandse hypotheekschuld blijven Nederlandse banken kwetsbaar voor bewegingen op de rentemarkt.

Dat zegt Sabine Lautenschläger, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), donderdag in een gesprek met Tweede Kamerleden.

De ECB steunt daarom de aanbeveling van de Europese Commissie om de hypotheekrenteaftrek verder terug te dringen.

Lautenschlaeger sprak met de Kamerleden om het jaarverslag van de ECB toe te lichten. De ECB heeft sinds vorig jaar de taak om toezicht te houden op de grootste Nederlandse banken.

De winstgevendheid van Nederlandse banken is volgens het verslag nog relatief laag en de efficiency gemiddeld ten opzichte van andere Europese banken. Wel ligt het aantal betalingsachterstanden fors lager dan het Europese gemiddelde.

Hypotheken

De ECB houdt vooral de hoogte van de Nederlandse woninghypotheken in het oog. Lautenschlaeger wijst daarbij op het feit dat een op de vier hypotheken onder water staat. Nederlandse huishoudens hebben relatief veel schulden.

Lautenschlaeger wil daarom meer maatregelen om de stabiliteit van de Nederlandse bankensector te verbeteren. Het maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor een huis, moet verder omlaag, adviseerde ook het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) recent.