Jeroen Dijsselbloem kan waarschijnlijk voorzitter blijven van de Eurogroep. 

Dat meldde het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vrijdag op gezag van diplomaten in Brussel. Mogelijk wordt de knoop al doorgehakt tijdens de vergadering van de eurogroep op 18 juni.

Volgens FAZ verkiest een duidelijke meerderheid van de negentien landen waar met euro's wordt betaald de Nederlandse minister van Financiën boven zijn Spaanse ambtgenoot Luis de Guindos.

Die laatste gold lange tijd als de belangrijkste kanshebber, omdat hij de steun genoot van Duitsland, de grootste economie in het eurogebied.

De Duitsers staan volgens de krant evenwel nog maar ''halfhartig'' achter de Spanjaard, en zijn niet van plan zich bovenmatig in te spannen om hem op de voorzittersstoel te krijgen. Andere grote eurolanden als Frankrijk en Italië, waar sociaaldemocraten het voor het zeggen hebben, zouden zich achter PvdA'er Dijsselbloem hebben geschaard.

Griekenland 

Dijsselbloem zegt vrijdag dat hij hoopt in zijn tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep minder tijd twijt te zijn aan het Griekse probleemdossier. 

Mogelijk kiezen de eurolanden volgende week donderdag al een nieuwe voorzitter. De grootste concurrent van de Nederlandse minister van Financiën lijkt de Spaanse bewindsman Luis de Guindos. Die kreeg eerder steun van het machtige Duitsland.

Dijsselbloem heeft veel mensen gesproken over de functie en dat waren ''positieve gesprekken'', zei hij vrijdag na de ministerraad. De samenwerking in de eurogroep is ''heel goed en constructief''. Hij hoort dat landen content zijn dat de vergaderingen efficiënt verlopen en dat hij de Griekse discussie tot dusver naar tevredenheid heeft geregeld.

In de Eurogroep is het accent al verschoven van crisis naar structurele onderwerpen zoals de bankenunie, aldus de PvdA'er. ''Die verschuiving hoop ik door te zetten. Ook minder tijd besteden aan Griekenland en meer echt aan structurele verbeteringen aan de eurozone."