De Duitse regering houdt er inmiddels ernstig rekening mee dat er geen oplossing komt voor de Griekse schuldenproblemen.

In Berlijn worden achter gesloten deuren plannen gemaakt voor het geval Griekenland failliet gaat, aldus dagblad Bild vrijdag op gezag van niet nader genoemde bronnen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft lange tijd alles geprobeerd om een vertrek van Griekenland uit de eurozone te voorkomen.

Na een moeizaam gesprek eerder deze week waarin de Griekse premier Alexis Tsipras opnieuw weigerde op de eisen van de schuldeisers in te gaan, zou zij evenwel tot de slotsom zijn gekomen dat zo'n 'Grexit' wellicht onvermijdelijk is, aldus Bild.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) brak het overleg met de Grieken donderdag eveneens af. Van enige toenadering tussen de partijen is nog steeds geen sprake, liet een woordvoerder weten.

Dijsselbloem 

Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is het IMF-team niet weggelopen en staan ze nog steeds klaar. Een deal zonder het IMF is niet mogelijk, aldus de minister. ''Het IMF is nodig voor de financiering.''

Hij benadrukt dat als de Griekse regering niet bereid is tot het nemen van moeilijke maatregelen, Griekenland nooit uit het slop komt. Dan hebben de onderhandelingen met geldschieters ook geen zin, aldus Dijsselbloem. 

''Er is alleen een deal mogelijk als die inhoudelijk goed in elkaar zit, als Griekenland daarmee echt uit het putje wordt gevist en die deal hebben we nog niet'', aldus Dijsselbloem kort voor het begin van de ministerraad. ''We hebben bij herhaling uitgelegd hoe weinig tijd er nog is voor de Grieken.''

Onpopulair 

Athene moet volgens hem moeten lastige stappen zetten, ook als ze onpopulair zijn. ''Dat is elke keer weer het punt waar we op terugkomen.''

Op 18 juni komen de landen van de eurogroep weer bijeen. Er ligt dan een conceptovereenkomst met de Grieken waar we over kunnen praten of niet, aldus Dijsselbloem die zegt zich niet te laten opjagen. ''Het is vooral in het Griekse belang om het akkoord te krijgen. Maar op deze manier schiet het niet op.''

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland