De portemonnee van de gemiddelde Zimbabwaan wordt binnenkort een stuk dunner. 

Vanaf volgende week kunnen de inwoners van het land alle hoeveelheden van de nationale valuta die ze nog hebben, omruilen tegen Amerikaanse dollars. Koers: 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar.

Het land gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds de Zimbabwaanse dollar waardeloos werd door hyperinflatie, die in 2008 500 miljard procent bedroeg.

Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.

Wisselkoers

Vanaf maandag ruilen de banken de Zimbabwaanse dollar om, zo melden verschillende media. Voor een bankrekening met een waarde tot 175 biljard Zimbabwaanse dollar krijgen de inwoners vijf Amerikaanse dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers.

Zimbabwanen die nog contant geld hebben bewaard kunnen rekenen op een wisselkoers van 250 biljoen Zimbabwaanse dollar voor 1 Amerikaanse dollar. 

Werk 

Het hoogste getal op een Zimbabwaans bankbiljet verscheen in 2008: 100 triljoen. Dat was in de praktijk niet eens genoeg om een week met de bus naar werk te rijden. Volgens de huidige koers is dat biljet nu 40 cent waard.

De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd. Hiermee kan de bank dus minstens 5 triljard aan Zimbabwaanse dollars opkopen.