PostNL is bereid een deel van zijn zelfstandige pakketbezorgers in vaste dienst te nemen. Ook wil het postbedrijf kijken hoe de situatie van bezorgers die wel als zzp'er blijven werken, kan worden verbeterd.

Dat bevestigde een woordvoerder vrijdag na een bericht in De Volkskrant.

PostNL maakt voor de pakketbezorging gebruik van de diensten van zo'n 1150 zzp'ers. De vakbonden maken al geruime tijd bezwaar tegen wat zij een schijnconstructie noemen, bedoeld om te besparen op de loonkosten. Veel van die zelfstandige koeriers werken in de praktijk alleen voor PostNL, dat volgens de bonden te lage tarieven betaalt om te kunnen rondkomen.

Het postbedrijf heeft naar eigen zeggen ''geluisterd en geleerd'' en gaat in gesprek met alle belanghebbenden, waaronder ook de belastingdienst en de eigen ondernemingsraad. Dat kan ertoe leiden dat meer bezorgers in vaste dienst komen. ''Wij denken dat dat nodig is'', aldus de zegsman. ''Het bezorgmodel kan en moet duurzamer.''

Asscher

Vicepremier en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, spreekt van een ''heel positief signaal''. Volgens hem kan de keuze niet los worden gezien van de maatschappelijke discussie die hierover gaande is. De postsector kent problemen zoals schijnconstructies en daarover spreekt hij ook met de sector. Maar Asscher zegt geen invloed op het besluit van PostNL te hebben gehad.

Bestuurder Reinier Stroo van FNV Transport en Logistiek sprak van een positieve eerste stap. ''Zelfstandige bezorgers in vaste dienst nemen was een van de voorstellen die wij zelf hebben gedaan'', zei hij. ''Het is goed dat PostNL daar nu op ingaat, maar we moeten het nog wel hebben over de voorwaarden.'' Ook wil FNV nog altijd dat er een minimumtarief komt voor bezorgers die wel zelfstandig aan de slag blijven.