Het eerste schip van Shell dat onderdeel uitmaakt van de vloot waarmee in het Noordpoolgebied proefboringen naar gas en olie worden gedaan, is vertrokken. De Arctic Challenger, een van de tientallen ondersteuningsvaartuigen van de boorplatforms, is vanuit Seattle (in de staat Washington) uitgevaren richting Alaska.

Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt.

Shell wil vanaf deze zomer met twee platforms boorwerkzaamheden uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska. Onlangs hebben de Amerikaanse autoriteiten onder voorwaarden toestemming gegeven voor de proefboringen.

De verwachting is dat er vele miljarden vaten aan olie kunnen worden gewonnen. Volgens Shell zijn de boringen essentieel om verzekerd te zijn van energievoorziening in de toekomst.

Verzet

De plannen van de oliemaatschappij stuiten echter op veel verzet van milieuorganisaties. Ze zijn bang dat er iets fout gaat bij het boren en zich een milieuramp ontvouwt.

Demonstranten hebben wekenlang actie gevoerd in de havenstad, waar Shell de vloot verzamelt. Ze zijn het er niet mee eens dat boorplatform de Polar Pioneer er aangemeerd ligt.

Met bootjes, kajaks, zeilboten en kano's waren ze de Elliot Bay bij Seattle opgevaren. De actievoerders droegen borden met "Shell no" erop. Ze probeerden de toegang tot het platform te blokkeren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Polar Pioneer richting Alaska vaart. Activisten verwachten dat het nog deze week gebeurt.