Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog altijd grote verschillen van mening met Griekenland over zeer belangrijke onderwerpen.

De partijen zijn de laatste dagen nauwelijks dichter bij elkaar gekomen. Dat heeft een woordvoerder van het IMF donderdag gezegd.

Het IMF liet weten dat een team van onderhandelaars Brussel heeft verlaten zonder voortgang te boeken in het overleg over een oplossing voor de Griekse schuldenproblematiek. ''De bal ligt heel erg bij Griekenland'', aldus de zegsman.

Geduld op

Het geduld met de Griekse regering lijkt in Brussel op te raken. Vorige week was er in Brussel overleg tussen commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras.

Opmerkingen van Tsipras enkele dagen later schoten bij Juncker in het verkeerde keelgat. Ook Griekse tegenvoorstellen werden in Brussel afgewezen, omdat ze niet rijmen met de voortgang die is geboekt bij eerdere gesprekken.

Tsipras en Juncker hebben donderdagmiddag weer overleg met elkaar gehad. Dit heeft, zoals verwacht, niet tot een akkoord geleid. Het was een ''belangrijk, interessant en vriendelijk gesprek'', zei Juncker na afloop. De twee leiders spraken ruim twee uur met elkaar.

De relatie tussen de twee leek bekoeld. Na een eerder overleg vorige week kwam Tsipras afspraken niet na en gooide hij met opmerkingen over de ''absurde'' eisen van de geldschieters olie op het vuur. Juncker zei daarop teleurgesteld te zijn in de houding van de Griek.

Herstellen

Woensdagmiddag spraken de twee elkaar tien minuten, ''om de persoonlijke relatie weer te herstellen''. Donderdag volgde er een langer gesprek, waarin Juncker liet weten dat het nog steeds mogelijk is om op tijd tot een overeenkomst te komen tussen de geldschieters en Athene.

Tsipras en Juncker spraken donderdag af ''de komende dagen nauw contact te houden''. Het is op dit moment nog niet bekend of de twee elkaar ergens zullen treffen.

Besluiten

Eerder op de dag liet EU-president Donald Tusk weten dat de tijd van onderhandelen voorbij is, er moeten besluiten worden genomen in de Griekse schuldenkwestie. Dat zei hij donderdag in Brussel na afloop van een tweedaagse top tussen de EU en leiders uit het Caribisch gebied en Latijns-America.

''Ik heb mij afzijdig gehouden en neutraal, maar we hebben nu beslissingen nodig, geen onderhandelingen'', aldus de Pool. Tusk voegde toe dat de Griekse regering zich ''meer realistisch'' moet opstellen. ''Er is geen tijd meer om te gokken. De dag komt eraan dat iemand zegt dat het voorbij is.''

Griekenland en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) onderhandelen al maanden over hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun.

Zonder resultaat tot nu toe. Maatregelen die de geldschieters vragen, wijzen de Grieken af en andersom zijn Griekse voorstellen volgens de geldschieters te zwak.

Tusk noemde de aanstaande vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) van volgende week donderdag in Luxemburg cruciaal. Dit overleg zou ook beslissend moeten zijn, meent hij.

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei donderdag dat een deal tegen die tijd nog steeds mogelijk kan zijn. Maar het is aan de Grieken om dat mogelijk te maken, zei hij.

Video: Reactie Dijsselbloem

''Maar het moet een solide en geloofwaardig akkoord zijn dat Griekenland helpt weer financieel op eigen benen te staan.'' Volgens Dijsselbloem is het niet makkelijk, het proces is lastig, maar het is nog steeds mogelijk.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland