De vakbonden organiseren vrijdag opnieuw een 24-uursstaking bij vrachtwagenfabrikant DAF Trucks in Eindhoven.

Dat maakten FNV en CNV donderdagochtend bekend.

Ook bij andere bedrijven in de metaalsector wordt vrijdag gestaakt en actiegevoerd, onder meer bij autofabriek Nedcar in Born, vliegtuigonderdelenmaker Fokker, offshorebedrijven Heerema en IHC en installatiebedrijf Imtech. In totaal worden enkele duizenden stakers verwacht.

Eind vorige maand werd DAF ook al getroffen door een 24-uursstaking, waaraan zo'n 750 van de 5500 werknemers meededen. De bonden houden nu al twee weken acties bij tal van metaalbedrijven, waarbij werknemers tijdelijk hun werk neerleggen om een betere cao af te dwingen.

De bonden zijn extra gebeten op DAF, omdat het bedrijf vorige keer externe mensen zou hebben ingezet om de staking te breken. DAF ontkent dit.

Onrust

Het is de laatste tijd erg onrustig binnen de vakbeweging. In meerdere sectoren wordt gestaakt en actiegevoerd. Donderdag bijvoorbeeld leggen medewerkers van verpakkingenproducent Ardagh een etmaal het werk neer. Ook komende weken staan acties in de planning.

De metaalwerkers eisen een betere cao. Ze willen meer loon en betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden.

De cao-onderhandelingen in zowel de metaal en techniek (kleinmetaal) als de metalektro (grootmetaal) zijn respectievelijk eind maart en eind april afgebroken. Werkgevers hebben medio mei ultimatums van de bonden afgewezen. In de Nederlandse metaalsector werken ruwweg 425.000 mensen.