Werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) heeft een kort geding aangespannen tegen vakbonden FNV en CNV. 

Aanleiding hiervoor zijn de aangescherpte acties die bonden afgelopen maandag zijn gestart. Dat maakt AZN woensdag bekend.

"Werkgevers vinden de uitbreiding van de acties onverantwoord, omdat de acute zorg en patiëntveiligheid hierdoor in het gedrang kunnen komen", aldus de organisatie.

Ambulancemedewerkers voeren al een maand acties in verschillende delen van het land voor een betere cao. "Over de invulling en uitvoering hiervan hebben actiecomités en ambulancediensten destijds afspraken gemaakt. Een van de afspraken was dat de patiëntveiligheid nooit in het gedrang mag komen door de acties", stelt AZN.

De werkgeversorganisatie zegt te respecteren dat iedereen in Nederland het recht heeft actie te voeren. "Echter gaat de invulling van de aangescherpte acties de grenzen van het toelaatbare te buiten, omdat er risico’s kunnen ontstaan voor de veiligheid van de patiënt", aldus AZN.

Bonden en werkgevers praten al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe cao. Behalve meer loon en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien, willen de bonden ook dat er geen verplichte nachtdiensten komen voor oudere werknemers.