De tegenvoorstellen van Griekenland voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun vallen niet in goede aarde bij de geldschieters van het Zuid-Europese land.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme EU-bronnen. Die bestempelen de voorstellen als ''onvoldoende'' en ''onacceptabel''. Formeel is er nog geen reactie op de tegenvoorstellen.

Athene onderhandelt al maanden met haar geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over de Griekse schuldenkwestie. Griekenland heeft geld nodig, maar het land voelt weinig voor hele scherpe bezuinigingen en hervormingen waar de geldschieters op hameren.

Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken. De experts van de geldschieters zijn de voorstellen van de Grieken nog aan het bestuderen.

Ondertussen tikt de tijd weg en raakt de Griekse schatkist leeg. Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af. Geld is de Grieken in het vooruit gesteld, maar alleen als daar harde en ingevoerde maatregelen tegenover staan.

Ondenkbaar

Volgens minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is het voor de eurolanden ''ondenkbaar'' dat Griekenland het eigen pensioenstelsel ongemoeid laat en de pensioenleeftijd niet zal verhogen. Dat zei hij dinsdag tegen nieuwszender RTL Z.

Hervormingen in het pensioenstelsel zijn een van de eisen van de eurolanden om Griekenland een laatste tranche van eerder toegezegde leningen te geven.

De deadline voor de Grieken ligt eind deze maand, maar een eventueel akkoord zal ook nog door de parlementen van een aantal eurolanden moeten worden goedgekeurd. Er is ''echt weinig tijd'', stelt Dijsselbloem.

Onderschat

De bewindsman heeft zelf nog niks gezien van de voorstellen die de Griekse regering dinsdag bij de Europese geldschieters heeft ingediend. Dijsselbloem waakt voor te veel optimisme.

Volgens hem onderschat de Griekse regering de complexiteit van het proces waarbij de begroting op orde moet worden gebracht en tegelijk de economie weer op de rails moet worden gezet. ''Dat vergt nogal wat ingrepen.''

Dijsselbloem wil niet ingaan op uitlatingen van bewindspersonen uit de Griekse regering. Geruchten over een uitstel voor Griekenland van negen maanden ontkent hij. ''Dat is niet aan de orde. Alle speculatie is prematuur.''

Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) toonde zich optimistisch en zei dat het mogelijk zou kunnen zijn om in de komende dagen tot een akkoord te komen. Maar daar zijn minder tactische spelletjes en is meer inhoudelijk werk voor nodig, stelt hij.

Minimumbod

Vorige week kwam er een minimumbod op tafel te liggen, maar de Griekse premier Alexis Tsipras wees dit al snel van de hand. ''De meest realistische plannen zijn nog altijd die van de Griekse regering'', zei hij. Later dan afgesproken, kwam dinsdag zijn tegenbod.

Tsipras hoopt woensdag in de marge van een top tussen EU- en Caribische en Zuid-Amerikaanse regeringsleiders een deal te kunnen sluiten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland