Tussen de honderd en honderdvijftig ambulancemedewerkers hebben dinsdagmiddag in Barendrecht een twee uur durende werkonderbreking gehouden om een ''betere cao'' af te dwingen.

Bonden en werkgevers praten al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe cao. De bonden kondigen op meer locaties werkonderbrekingen aan als de werkgevers niet binnen afzienbare tijd een beter bod doen.

De ambulancemedewerkers rukten alleen uit in spoedsituaties. Het geplande vervoer en patiëntenvervoer, waarbij geen sprake is van acute medische zorg, liep vertraging op.

FNV en CNV voeren al vier weken in het hele land stiptheidsacties voor onder meer loonsverhoging. Dat houdt in dat ambulancemedewerkers zich al vier weken strikt aan hun werktijden houden. Ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Nachtdiensten

De bonden organiseren de acties niet alleen voor meer loon. Ze willen ook dat er geen verplichte nachtdiensten komen voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.

De actievoerders willen dat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) nu snel weer om de tafel gaat zitten om nieuwe cao-afspraken definitief te maken.