Als Griekenland uit de eurozone zou vertrekken, kunnen Italië en Spanje volgen.

Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

''Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn. Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor Europese belastingbetalers enorm'', waarschuwt Tsipras in de krant.

De premier zegt verder dat een deal met de internationale schuldeisers mogelijk is, mits zij afzien van bepaalde eisen waaronder een verlaging van de pensioenen.

Tsipras heeft waarschijnlijk woensdag in Brussel een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om verder te overleggen.

Absurd

Vrijdag haalde Tsipras nog hard uit naar de schuldeisers. Volgens hem zijn hun plannen voor een deal met Griekenland onrealistisch en absurd en zal hij niet instemmen met de voorstellen.

Dinsdag liet de Griekse overheid weten eigen voorstellen te hebben ingediend bij Brussel voor een schuldendeal. Athene wacht nu op een reactie van de crediteuren.

Toetsen

De geldschieters van Griekenland toetsen de tegenvoorstellen van Athene voor hervormingsmaatregelen in ruil voor steun. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag dat de voorstellen in de ochtend Brussel hebben bereikt.

De nieuwe voorstellen zullen ''met toewijding en zorg'' worden beoordeeld. Het is op dit moment nog onzeker of er woensdag een gesprek plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

''Laten we eerst de voorstellen bestuderen voordat we volgende stappen zetten'', aldus de zegsman. Hij wilde niets kwijt over de inhoud, zolang de instellingen de voorstellen toetsen.

Vorige week woensdag hadden Tsipras en Juncker overleg in Brussel. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof toen aan. Toen al spraken de betrokkenen af dat Athene met tegenvoorstellen zou komen, maar die lieten langer op zich wachten dan gedacht.

Onenigheid

Persbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van ingewijden dat Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble van mening verschillen over een oplossing voor Griekenland. Merkel zou bereid zijn concessies te doen om de Grieken in de eurozone te houden vanwege geopolitieke zorgen.

Schäuble zou juist bereid zijn Griekenland uit de euro te laten gaan, tenzij het land maatregelen neemt om zijn plek in de eurozone voor de lange termijn veilig te stellen.

Experts van de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen al maanden over de Griekse schuldenkwestie.

Het land heeft nodig geld nodig, maar voelt niets voor de stringente bezuinigingsmaatregelen die de geldschieters eisen. De huidige regering meent dat de problemen in Griekenland (mede) hierdoor zijn veroorzaakt.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Zo staat Griekenland er nu voorDit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland