De transportsector presenteert dinsdag een eigen actieplan voor de problemen met illegalen in Calais in Frankrijk. Dat heeft brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekendgemaakt.

Nederlandse transporteurs worden ernstig geraakt door problemen met verstekelingen die naar Engeland willen. Zo moeten ze forse boetes betalen als het illegalen onderweg naar Engeland lukt om aan boord te komen.

Ook lijden ze schade aan voertuigen en lading en hebben veel chauffeurs onderweg naar Calais te maken met agressief gedrag van vluchtelingen.

Het tienpuntenplan wordt dinsdag aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff ((Veiligheid en Justitie). TLN verwacht dat de minister de problemen in Europees verband aan de orde stelt.

Falend Europees beleid

''Transportondernemers betalen nu de rekening voor falend Europees beleid. We zien schrikbarende en gevaarlijke toestanden op toegangswegen bij Calais. Het wordt tijd dat de Franse autoriteiten echte maatregelen nemen om de veiligheid van transporteurs te garanderen. Uiteindelijk is het een Europees probleem, dat ook Europees moet worden aangepakt'', stelt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

TLN wil dat de transporteurs niet langer de schuld krijgen als zich een illegaal in hun wagen bevindt. Ook pleit TLN voor verscherpte controles in zeehavens met afvaarten richting Engeland en op de wegen naar Calais.

Daarnaast wil TLN op de terminals in de haven extra beveiliging en vergroting van de capaciteit voor arriverende vrachtauto's. Extra rijstroken in de haven moeten voor een vlottere doorloop zorgen.