Griekenland vraagt toestemming bundeling betalingen

De Griekse autoriteiten hebben het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag laten weten dat het land zijn geagendeerde betalingen voor juni in één keer wil voldoen.

Dat zegt een woordvoerder van het IMF. Het is de eerste keer dat een land om bundeling verzoekt sinds de jaren tachtig.

Griekenland moest deze maand vier betalingen doen aan de internationale geldschieter voor in totaal circa 1,6 miljard euro. Dat bedrag moet nu uiterlijk op 30 juni op de rekening van het IMF zijn bijgeschreven.

Voor de financiële markten gold aanstaande vrijdag als cruciale dag omdat Griekenland dan 300 miljoen euro moest overmaken. Die betaling wordt nu dus uitgesteld.

Video: Griekenland wil bundeling betalingen

Woensdagavond leverde een overleg tussen Griekenland en Europese politici nog geen schuldenakkoord op. Het lijkt nog wel even te kunnen duren voordat daar zicht op is. De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde donderdag dat afronding van de onderhandelingen nog ver weg is.

Moeizame onderhandelingen

Premier Alexis Tsipras spreekt vrijdag het Griekse parlement toe over de moeizame onderhandelingen. Tsipras, die kampt met tweespalt in eigen gelederen, moet alle neuzen in iets meer dan een week dezelfde kant op krijgen. De overige leden van de eurozone willen uiterlijk op 14 juni een akkoord kunnen presenteren.

Een woordvoerder van het IMF zei vorige week dat slechts één land eerder om bundeling van betalingen verzocht. Dat betrof Zambia halverwege de jaren tachtig. De mogelijkheid om meerdere betalingen in één keer te voldoen bestaat pas sinds eind jaren zeventig.

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie