In Limburg wordt donderdag een internationale mijnwerkersconferentie gehouden. 

Het gaat om een initiatief van vakbond FNV.

Die wil aandacht vragen voor de arbeidsveiligheid in mijnen wereldwijd. In de stadsschouwburg van Heerlen krijgen mijnwerkers uit Turkije, Wit-Rusland en Colombia en oud-mijnwerkers uit Limburg de kans om met elkaar in gesprek te gaan. De conferentie wordt geopend door de Limburgse gouverneur Theo Bovens.

Turkije

Aanleiding vormt de mijnramp in het Turkse Soma een jaar geleden, waarbij meer dan driehonderd mijnwerkers om het leven kwamen.

FNV is in Turkije betrokken bij een project om mijnwerkers te trainen op een andere manier naar veiligheidsrisico's te kijken. Wie de training heeft doorlopen, kan dan met werkgevers en lokale overheden in gesprek om de werkomstandigheden in de mijnen te verbeteren.

''Deze mijnramp staat niet op zichzelf'', zegt FNV-kaderlid Ton Kitzen. ''Steenkool uit Columbia staat bekend als bloedkolen. In het mijnbouwgebied zijn 55.000 boeren van hun land verdreven en meer dan 3.000 mensen vermoord door paramilitairen. En in de beruchte kalimijnen van Wit-Rusland wordt een mijnwerker gemiddeld maar 51 jaar oud.''

Jaar van de Mijnen

In Limburg wordt dit jaar het Jaar van de Mijnen gevierd. Een jaar lang blikt de provincie met verschillende evenementen terug en vooruit op de invloed van het mijnverleden. Het is in december vijftig jaar geleden dat toenmalig minister van Economisch Zaken, Joop den Uyl, de sluiting van de mijnen in Limburg aankondigde.