'Grieken kunnen voorstel EU niet accepteren'

Griekenland kan niet instemmen met de voorstellen van Europees voorzitter Jean-Claude Juncker om de Griekse schuldenproblematiek op te lossen. 

Dat liet de Griekse staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas donderdag weten.

De geldschieters van Griekenland hebben een voorstel op tafel gelegd met minimumeisen voor hervormingen die het land moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor extra geld.

In de nacht van woensdag op donderdag spraken Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras af de komende dagen verder te zullen praten om tot een overeenkomst te komen.

Maar volgens Dritsas heeft Juncker onacceptabele voorwaarden gesteld aan Griekenland en zal Athene niet buigen voor de eisen van de schuldeisers. ''Alles wat besproken en voorgesteld lijkt te zijn door Juncker is in elk opzicht onder onze verwachtingen'', aldus de politicus van regeringspartij Syriza. Concrete voorbeelden gaf hij niet.

De meeste Griekse kranten schreven donderdag dat de voorstellen van Juncker voor nog meer malaise voor de bevolking zullen zorgen. ''Ze eisen bloed voor geld'', aldus een satirisch weekblad.

De schuldeisers van Griekenland zouden onder meer een verhoging van de btw op de elektriciteitsrekening eisen, kortingen op pensioenen en meer privatiseringen. Formeel bevestigd is dat nog niet.

Goed gesprek

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt een "een lang, goed en sportief gesprek'' te hebben gehad met de Griekse premier Alexis Tsipras. 

Juncker zei verder dat hij zich dag en nacht bezighoudt met de Griekse schuldenkwestie. Woensdagavond was Tsipras in Brussel voor overleg met Juncker en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het overleg leverde zoals verwacht geen definitieve overeenkomst op. Tsipras zei wel dat er een ''constructieve wil'' is bij de Europese Commissie om een akkoord te bereiken. De onderhandelingen zullen worden voortgezet.

Tsipras zei donderdag ook dat er geen zorgen hoeven te zijn dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal voldoen. Het land moet deze maand ongeveer 1,6 miljard euro aan leningen aflossen bij het IMF. De eerste betaling van 300 miljoen euro moet vrijdag worden gedaan. Eerder had Tsipras gedreigd geen afbetaling te zullen doen als er geen zicht is op een akkoord.

Lees meer over:
Tip de redactie