De komende dagen zullen hoofdrolspelers in de Griekse schuldencrisis verder met elkaar praten om tot een overeenkomst te komen. 

Dat spraken de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Griekse premier Alexis Tsipras en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem af in de nacht van woensdag op donderdag na extra overleg in Brussel.

Zoals vooraf ook verwacht, werd er nu geen overeenstemming bereikt.

Juncker had Tsipras uitgenodigd met de bedoeling de al maanden durende onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof aan. Het ingelast overleg eindigde rond 01.00 uur.

Na afloop werd een korte verklaring uitgegeven. "Het was een goede, constructieve bijeenkomst. Vooruitgang is er geboekt in het begrijpen van elkaars positie op de basis van verschillende voorstellen. Er werd afgesproken dat ze elkaar opnieuw zullen ontmoeten. Intensief werk zal worden voortgezet."

Voorstel

Tijdens het overleg in Brussel, waarbij de Europese Commissie zich als een bemiddelaar opstelde, lagen verschillende voorstellen op de tafel. De geldschieters waren de afwachtende houding van Athene meer dan zat en kwamen met hun voorstel met minimumeisen aan hervormingen. Griekenland op zijn beurt kwam ook met een plan.

Zonder een compromis over verdere steun aan Griekenland lijkt een bankroet van het Zuid-Europese land dichtbij te zijn. De schatkist is nagenoeg leeg en Griekenland moet in juni voor circa 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).