Tsipras komt Griekse voorstellen bespreken in Brussel

Wat Europa en de andere geldschieters ook van plan zijn, de Griekse premier Alexis Tsipras komt alleen naar Brussel om zijn voorstellen te bespreken.

Dat staat in een verklaring die Tsipras liet verspreiden, voorafgaand aan zijn vertrek naar Brussel en zijn gesprek woensdagavond met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

De Griekse premier wijst erop dat Athene maandagavond voorstellen heeft ingediend bij de geldschieters voor een ''eerlijk en wederzijds voordelig compromis dat een einde zal maken aan de crisis in Europa''. Tsipras schrijft verder dat hij geen reacties heeft gekregen op de voorstellen.

Juncker is juist van plan een voorstel van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) te bespreken.

Realiteitszin

Dinsdagavond ontving Tsipras naar eigen zeggen een uitnodiging van Juncker, die hij accepteerde. De premier stelt dat hij tijdens het gesprek met Juncker zal aandringen op realiteitszin bij de geldschieters.

Hij wil dat ze oog hebben voor de omstandigheden waarmee de Griekse regering de afgelopen drie maanden, tijdens onderhandelingen, te maken heeft gehad.

De Griekse voorstellen zorgen ervoor dat ''Griekenland ontsnapt aan financiële verstikking, tegelijkertijd ruimte biedt voor herstel'', aldus Tsipras. Bovendien stopt het alle rampscenario's, waaronder een vertrek van Griekenland uit de eurozone, stelt de premier.

Het overleg in Brussel staat gepland rond 20.30 uur.

Lees meer over:
Tip de redactie