ECB-president noemt sterk akkoord met Grieken noodzakelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat Griekenland in de euro blijft, maar daarvoor is een sterk akkoord nodig tussen het land en zijn geldschieters.

Dat zegt ECB-president Mario Draghi woensdag tijdens zijn toelichting op het rentebesluit.

Draghi wil een akkoord dat de Griekse economie weer laat groeien. De onderhandelingen met de Grieken, die woensdagavond een vervolg krijgen in Brussel, hebben echter tot nu toe nog ''geen geloofwaardig perspectief'' opgeleverd om het lopende programma af te kunnen ronden. De ECB is niet van de partij in Brussel.

In totaal is er nog iets meer dan 7 miljard euro beschikbaar voor leningen aan Griekenland, dat deze maand 1,6 miljard euro aan aflossingen moet doen.

De eerste betaling, van 300 miljoen euro, staat voor aanstaande vrijdag op de rol. ''Zolang het juiste beleid wordt gevoerd, is de Griekse economie levensvatbaar'', aldus Draghi.

Video: Draghi vindt sterk akkoord met Grieken nodig

Herstel

Draghi zei ook dat het economische herstel van de eurozone enigszins is gedrukt door een langzamere groei buiten de zone. Die uitspraak drukte de euro onder 1,1090 dollar. De eenheidsmunt was dinsdag bij het slot van de Europese beurzen nog 1,1135 dollar waard.

De Italiaan herhaalde dat de steunmaatregelen, die momenteel bestaan uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van (staats-)obligaties, zijn vruchten heeft afgeworpen.

Versnellen

Alleen als het steunprogramma volledig wordt afgehandeld, zal de economische groei in de eurozone in zijn ogen versnellen. De ECB voorspelt een groei van 1,5 procent dit jaar, gevolgd door 1,9 procent volgend jaar en 2 procent in 2017.

De ECB heeft zich volgens Draghi nog niet gebogen over een plan om de steun af te bouwen. De nadruk ligt op het uitvoeren van het steunbeleid, dat in ieder geval tot en met september volgend jaar wordt gevoerd. Mocht het nodig zijn, dan kan het maandbedrag volgens de president worden opgevoerd.

Lees meer over:
Tip de redactie