Hoewel de eurozone de laagste inflatie wel heeft gehad, blijft het prijsniveau de komende tijd nog laag. 

Dit zegt Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), woensdag in een toelichting op het rentebesluit. 

De ECB gaat uit van een inflatie van 0,3 procent voor 2015, iets hoger dan eerder voorspeld. Voor volgend jaar en het jaar erop wordt een stijging van het prijsniveau van respectievelijk 1,5 procent en 1,8 procent verwacht.

Uit cijfers van Eurostat bleek dat de inflatie in mei 0,3 procent bedroeg na een negatieve inflatie van 0,6 procent in januari van dit jaar. 

Voor 2015 wordt een groeicijfer van 1,5 procent verwacht, gevolg door 1,9 procent in 2016 en 2 procent in 2017. 

Rentebesluit 

De ECB besloot woensdag opnieuw de rentetarieven gelijk te houden. Het belangrijkste renteniveau blijft op de historisch lage stand van 0,05 procent staan. 

De depositorente blijft min 0,2 procent, wat betekent dat banken nog steeds moeten betalen om geld te stallen bij de centrale bank. Sinds september zijn de rentetarieven van de ECB niet meer gewijzigd. 

De ECB wil per maand 60 miljard euro aan staatsobligaties en andere financiële producten opkopen. Bij een vorige bijeenkomst in april vertelde Draghi dat het programma, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd, toen al effect had. De voorwaarden om geld te lenen voor consumenten en bedrijven zouden zijn versoepeld. 

Griekenland

Draghi schoof maandagavond aan in Berlijn voor een topoverleg over Griekenland met onder meer bondskanselier Angela Merkel en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

De Griekse premier Alexis Tsipras krijgt woensdagavond een plan van zijn geldschieters voorgelegd dat het land op termijn weer op de rails moet krijgen. Dinsdag besloot de ECB al meer geld opzij te zetten voor steun aan Griekse banken. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance werd met 500 miljoen verhoogd tot 80,7 miljard euro.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka