De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,0 procent en in 2016 met 2,2 procent. 

Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in de woensdag gepresenteerde Economic Outlook. In november ging de organisatie nog uit van 1,4 procent groei voor 2015 en 1,6 procent voor 2016.

De cijfers werden bekendgemaakt tijdens de ministers-top van de Oeso in Parijs. Onder voorzitterschap van Nederland spreken 52 ministers uit 44 landen woensdag en donderdag over het bevorderen van investeringen voor duurzame groei.

Kabinet

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is tevreden over de laatste cijfers die opnieuw aangeven dat de economische groei aanhoudt. ''Nederland zit weer tegen de voorhoede aan als het gaat om economische groei en de verwachtingen zijn positiever dan voorheen.''

Ook premier Mark Rutte vindt de cijfers er positief uitzien, maar hij heeft nog wel zorgen over de werkloosheid. Volgens hem moet er hard aan moet worden gewerkt om de werkloosheid verder omlaag te brengen. Hij wees er op dat landen uit de economische crisis komen, maar noemde het economisch herstel nog ''precair''. Om dat proces te versnellen, pleitte hij voor meer investeringen.

Nederland is voor het eerst in 24 jaar voorzitter van deze bijeenkomst voor ministers die door Rutte is geopend. Kamp leidt woensdag verscheidene sessies en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zit een sessie voor over klimaat en water. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) leidt donderdag de afsluitende persconferentie.

Programma

Nederland is voor het eerst in 24 jaar voorzitter van deze bijeenkomst voor ministers, die is geopend door premier Mark Rutte. Kamp leidt woensdag verscheidene sessies en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zit een sessie voor over klimaat en water. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) leidt donderdag de afsluitende persconferentie.

Het kabinet maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de top te laten zien wat Nederland doet op het gebied van energie, watermanagement en voedselzekerheid. Centraal daarbij staat de samenwerking tussen ondernemers, wetenschap en overheid. "Samen bieden zij innovatieve oplossingen voor wereldwijde, maatschappelijke uitdagingen", aldus Kamp.

Wereldeconomie

Oeso maakte woensdag ook bekend dat de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk minder sterk zal groeien dan eerder werd verwacht.

De organisatie denkt dat de wereldeconomie dit jaar groeit met 3,1 procent. In oktober werd nog een groei voorspeld van 3,7 procent. In 2014 groeide de wereldeconomie met 3,3 procent.

Volgens de Oeso hangt de verlaagde voorspelling grotendeels samen met de krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 verwacht de organisatie een groei van 's werelds grootste economie met 2 procent. Vorig jaar was dat nog 2,4 procent.

De Chinese economie, de tweede van de wereld, zal dit jaar naar verwachting van de Oeso met 6,8 procent groeien, tegen 7,4 procent vorig jaar.

Eurozone

De Oeso denkt dat de economie van de eurozone dit jaar een vooruitgang zal laten zien van 1,4 procent, tegen 0,9 procent in 2014.

Volgens de Oeso profiteert de eurozone van de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), de zwakke euro en de lage olieprijzen. Wel blijft het aanhoudende gesteggel rond Griekenland voor onzekerheid zorgen, aldus de organisatie.