AMSTERDAM - Druilerig en tegenvallend, zo typeerde een handelaar op de beurs in Amsterdam de ochtendhandel donderdag. Rond het middaguur stond de AEX-index op een verlies van bijna een punt (0,2 procent) op 510,29 punten.


Bekijk video

Enige beweging kwam er toen de Koninklijke/Shell Groep om 11.00 uur met kwartaalcijfers kwam. De nettowinst van het concern bedroeg ,272 miljard euro. Dat is 48 procent minder dan de recordwinst in dezelfde periode een jaar eerder, maar toch beter dan analisten vooraf hadden verwacht. Het fonds steeg ruim 1 procent.

Effectenhuis Van der Moolen steeg 0,7 procent. Het bedrijf maakte voorbeurs de kwartaalcijfers bekend. De nettowinst is in het eerste kwartaal bijna gehalveerd, maar was minder slecht dan analisten hadden gevreesd. Bovendien had Van der Moolen al gewaarschuwd voor tegenvallers.

VNU kondigde aan extra aandelen uit te geven om een belang van procent te krijgen in het Ierse Golden Pages. Normaal zijn handelaren niet blij met een emissie, maar het overnamenieuws werd wel goed ontvangen en dus steeg het aandeel met 1,4 procent.

Midkap

De MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen, ging 0,5 procent omhoog tot 521,71 punten. Koploper was supermarktconcern Laurus met een koersstijging van 7,9 procent, ofwel 0,13 eurocent. Laurus was dinsdag ook al in trek nu het lijkt gered door het Franse Casino.

Randstad was samen met Unit 4 Agresso de hekkensluiter van de MidKap. Randstad kwam voorbeurs met cijfers en kreeg een tik van handelaren omdat er nog niet veel schot zit in herstel van de uitzendmarkt. Het fonds verloor 3,6 procent. Softwareproducent Unit Agresso daalde 4,5 procent.

Op de overige beurzen in Europa wist alleen de FTSE-index in Londen winsten van eerder op de ochtend vast te houden. Grootste stijger in Londen was mmO2, uitbater van de mobieletelefonieaanbieder O2, met een koerswinst van ruim 8 procent. Beleggers speculeerden erop dat de Britse wetgevers binnenkort toestaan dat belbedrijven licentieruimte mogen verhandelen. Concurrent Vodafone steeg daardoor 2,5 procent.

De DAX-index in Frankfurt stond rond het middaguur 0,55 procent lager. In Parijs daalde de DAX-index 0,1 procent.

De euro was 0,9050 dollar waard tegen 0,9055 woensdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6185 naar 0,6175 pond.

Olie

Olie werd op de termijnmarkten iets goedkoper doordat Yasser Arafat zijn kantoor mocht verlaten, zo zeiden handelaren. Een vat Brent-olie kostte 25,63 dollar tegen 25,87 de dag ervoor. Analisten denken dat de spanningen in het Midden-Oosten nu iets zijn afgenomen.