Verwachtingen Athene en Brussel over Griekse deal lopen uiteen

Terwijl het optimisme in Athene over een akkoord over de Griekse schuldenkwestie groeit, worden in Brussel de verwachtingen juist getemperd.

''We zijn er nog niet'', zegt een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag in Brussel.

Maandagavond hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-president Mario Draghi en IMF-voorzitter Christine Lagarde onverwacht spoedberaad in Berlijn over Griekenland.

De Griekse premier Alexis Tsipras was niet bij dat overleg aanwezig, noch de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. 

Ultimatum

Officieel werd er na afloop van het beraad niets bekendgemaakt, maar media berichtten dat Griekenland een ultimatum is gesteld. Op zijn beurt heeft Griekenland een veertig pagina's tellend stuk naar Brussel gestuurd met naar eigen zeggen realistische hervormingen om Griekenland uit de crisis te halen.

''Het besluit is nu bij de politieke leiding van Europa'', aldus premier Tsipras. Hij liet eerder op dinsdag nog weten hoopvol te zijn over een overeenkomst, al verlopen de onderhandelingen moeizaam.

Of Griekenland van plan is zijn pensioenstelsel te hervormen zoals de geldschieters willen, is niet bekend. Zondag uitte Tsipras nog felle kritiek op de internationale schuldeisers. Zij zouden absurde eisen stellen en niet willen toegeven ondanks de enorme Griekse concessies, aldus de premier.

Goed teken

De Europese Commissie wilde dinsdag niet inhoudelijk reageren op het overleg en ook niet op de documenten. "Tussen Griekenland en alle instellingen worden veel documenten uitgewisseld. Het feit dat we dit doen is een goed teken."

Overleg op technisch en politiek niveau gaat door, werd benadrukt. "We werken aan een oplossing. Intensief werk is nog nodig."

Eén van de opties waaraan de geldschieters van Griekenland werken is een soort minimumbod met hervormingen.

De gemaakte doelstellingen voor bijvoorbeeld het terugdringen van de Griekse staatsschuld en andere begrotingsdoelen moeten daarbij wel overeind blijven. Het minimumbod zou gezien kunnen worden als een handreiking aan de Grieken.

Optimistisch

De Griekse centralebankpresident Yannis Stournaras gaf dinsdag bij een evenement in Londen aan dat dat hij zeer optimistisch is dat er geen Grieks vertrek uit de eurozone zal plaatsvinden. Een compromis over de Griekse schuldenkwestie is volgens de centralebankpresident niet ver weg meer.

Vrijdag is een belangrijke dag voor Griekenland. Het land moet dan 300 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds, maar Athene zou ook aan het eind van de maand in één keer 1,6 miljard euro kunnen aflossen.

Het tweede Europese steunpakket voor Griekenland loopt eind deze maand af. Er ligt nog geld klaar voor Griekenland, maar dan moeten ze wel eerst voldoen aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen en de economie te hervormen.

Niet formeel

Het topoverleg in Berlijn had geen formele of bijzondere status, zei premier Mark Rutte dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het was een overleg in een reeks van besprekingen om druk te zetten op de Griekse regering om zich te houden aan eerder gemaakte afspraken.

De Kamer wilde daarover opheldering van Rutte, maar hij gaf weinig informatie. De premier verwees telkens naar afspraken die de eurolanden op 20 februari hebben gemaakt over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem.

Daarin staat dat de nieuwe Griekse regering zich moet houden aan de macro-economische afspraken en begrotingsdoelen die door de vorige Griekse regering waren opgesteld. Binnen het pakket van hervormingen en bezuinigingen mogen de Grieken maatregelen wijzigen, mits de optelsom maar dezelfde blijft.

Daarover wordt al maanden gesproken en Europese regeringsleiders proberen elk op hun eigen manier een succes dichterbij te brengen, zegt Rutte. Hij zelf sprak bijvoorbeeld op een top in de Letse hoofdstad Riga lang met zijn Griekse collega Tsipras.

Grexit

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de gevolgen voor de eurozone als de Griekse schuldenkwestie niet wordt opgelost. 

Dat zou niet alleen grote gevolgen hebben voor Griekenland, maar ook voor de andere eurolanden. Volgens Dijsselbloem wordt er door sommigen ''te licht'' geoordeeld over de negatieve gevolgen voor de eurozone. Hij zei dat dinsdag tegen nieuwszender RTLZ

Volgens Dijsselbloem zijn er signalen dat de Griekse regering bereid is tot een doorbraak. ''Maar dat horen we al langer'', zei hij er cynisch bij.

Tijd dringt

''We zijn nog lang niet ver genoeg en de conclusie is dat de tijd dringt. Dat zeggen we al drie maanden. Griekenland kon steeds nog betalen, maar het wordt nijpend. We maken voortgang, maar het gaat langzaam.

Het kan volgens hem niet zo zijn dat Griekenland en de eurolanden elkaar in de onderhandelingen ergens halverwege tegemoet komen. Griekenland moet doen wat is afgesproken en kan daarbinnen kiezen voor andere maatregelen, mits die maar evenveel opleveren. Daar kunnen de onderhandelingen over gaan.

Volgens Dijsselbloem moet de Griekse regering de eigen kiezer durven vertellen dat de voor de verkiezingen gedane beloftes niet zullen uitkomen en dat vervelende maatregelen echt nodig zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie