Geldschieters Griekenland voor spoedoverleg bijeen in Berlijn

De bazen van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn maandagavond voor een spoedvergadering over Griekenland naar Berlijn gevlogen. 

Dat heeft de EU bekendgemaakt.

ECB-president Mario Draghi en IMF-president Christine Lagarde bespraken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de hervormingsplannen van de Grieken en hoe ze daarover moeten onderhandelen.

De Griekse premier Tsipras was niet bij de vergadering aanwezig.

Griekenland en de geldschieters proberen al maanden een deal te sluiten over hoe Athene zijn schulden gaat aflossen. Ook willen ze voorkomen dat Griekenland de EU verlaat.

Na afloop van het overleg werd officieel niets bekendgemaakt, maar volgens het Duitse persbureau DPA is Griekenland een ultimatum gesteld. Geldschieters zouden een voorstel hebben klaarliggen dat aan Griekenland kan worden gepresenteerd.

Concessies

Tsipras beschuldigde de geldeisers er zondag nog van "absurde eisen" te stellen. Ze geven volgens Tsipras "niets toe ondanks enorme Griekse concessies".

Vrijdag is een belangrijke dag voor Griekenland. Het land moet dan 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF. Aan het eind van de maand moet 1,6 miljard euro zijn afgelost.

Lees meer over:
Tip de redactie