Bestuurder Rekenkamer twijfelt of Grieken schulden terugbetalen

De kans dat het geld dat de Nederlandse belastingbetalers hebben opgehoest om het noodlijdende Griekenland overeind te houden wordt terugbetaald, is erg klein.

Die overtuiging heeft Kees Vendrik, bestuurder van de Algemene Rekenkamer.

"Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het eerlijk om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben", zegt Vendrik in een interview met het televisieprogramma Radar Extra, dat maandagavond wordt uitgezonden.

Vendrik denkt niet dat het zin zou hebben gehad voor de Grieken om nog meer te bezuinigen.

"De Griekse politiek heeft onder druk van de trojka (zoals de geldschieters worden aangeduid, red.) een bezuinigingstempo gevolgd wat bijna nergens in de geschiedenis eerder is voorgekomen. Desondanks groeit de Griekse economie bijna niet""

Vendrik was het afgelopen jaar betrokken bij een internationaal programma ter ondersteuning van de Griekse Algemene Rekenkamer. Daarbij waren ook de rekenkamers van België, Duitsland, Frankrijk en die van Europa betrokken.

Vendrik was als bestuurslid van de Nederlandse rekenkamer voorzitter van dit programma. In dat licht bood hij zijn Griekse collega’s de afgelopen twee jaar ondersteuning in onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer deed Vendrik geen onderzoek naar de financiële situatie van Griekenland, maar kreeg hij wel inzicht in hoe het land er nu voor staat.

Noodsteun

Griekenland heeft tweemaal noodsteun gekregen. In 2010 ter waarde van 110 miljard euro en in 2012 voor 130 miljard euro. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leende de Nederlandse overheid de Grieken tot nu toe 11,9 miljard euro als onderdeel van de noodleningen. 

In 2010 ging de toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager er "absoluut van uit" dat het geleende geld aan de Grieken met rente terugbetaald zou worden. In 2012 werd hier al deels van afgestapt toen de eurolanden de rente van de schuld verlaagden en de looptijd verlengden.

Lees meer over:
Tip de redactie