De Russische economie zal het dit jaar iets minder slecht doen dan verwacht.

Dat meldt de Wereldbank maandag in een nieuw rapport over het land dat nog altijd kampt met de gevolgen van sancties wegens de spanningen rond Oekraïne.

Volgens het rapport profiteert de Russische economie van de waardestijging van de roebel in combinatie met de stijging van de olieprijs en de afgezwakte inflatie.

De Wereldbank voorziet voor dit jaar een krimp van het bruto binnenlands product met 2,7 procent. Bij een eerdere raming werd nog rekening gehouden met een terugval van krap 4 procent.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat de Russische economie dit jaar fors achteruit, maar vertoont die volgend jaar weer een bescheiden herstel.

Recessie

De Russische economie is afgelopen jaar hard geraakt door de enorme daling van de olieprijs en de sancties die tegen het land zijn ingesteld vanwege het conflict met Oekraïne. Daardoor is voor het eerst sinds 2009 sprake van een recessie in het land.

Door de grote economische problemen in Rusland verloor de roebel vorig jaar bijna de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Dit jaar is de helft van dat verlies echter alweer goedgemaakt.

Olieprijzen

De oliemarkten hebben al meer dan een jaar last van grote voorraden, waardoor de prijzen onder druk staan. In de laatste zes maanden van vorig jaar kelderde de olieprijs, waarbij Brent meer dan 60 procent in waarde afnam tot bijna 45 dollar per vat (van 159 liter).

Sindsdien is de prijs van olie weer opgelopen. Maandagmiddag was de prijs voor een vat Brent iets meer dan 65 dollar.