De NS heeft bewijs dat een externe adviseur vertrouwelijke informatie heeft verstrekt aan een medewerker van treinbouwer Bombardier.

Dat meldt de NS op haar website naar aanleiding van onderzoek naar de onregelmatigheden. De adviseur kreeg 7.000 euro van Bombardier in ruil voor de in 2012 verstrekte informatie tijdens de aanbesteding van de Sprinter Nieuwe Generatie door NS.

Uit het onderzoek zou naar voren zijn gekomen dat de informatie geen invloed is geweest op de uiteindelijke aanbesteding. 

Volgens de NS zijn er geen aanwijzingen dat de consultant andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of andere leveranciers of dat hij zich op andere manier "niet integer" heeft gedragen tijdens zijn werkzaamheden voor de NS.

De vervoerder benadrukt dat dit ook geldt voor de periode dat hij betrokken was bij de aankoop van de V250 trein van AnsoldoBreda.

In februari bevestigde de NS dat er onderzoek liep naar de adviseur. De man werd op non-actief gesteld. Hij was namens de NS betrokken bij de aankoop van 118 treinen, de zogenoemde Sprinters Nieuwe Generatie. De deal heeft een waarde van 500 miljoen euro. De treinen worden in 2018 opgeleverd.

Het Canadese bedrijf Bombardier vroegtijdig uit de aanbestedingsprocedure. CAF uit Spanje heeft de opdracht uiteindelijk in 2014 gekregen.