Het omvallen van zakenbank Lehman Brothers in september 2008, is de schuld van de Amerikaanse overheid die de voorwaarde schiep dat Amerikanen te makkelijk aan een hypotheek konden komen.

Dat zegt Dick Fuld, de oud-topman van het Amerikaanse Lehman Brothers, tijdens een congres in New York, melden verschillende Amerikaanse media.

De financiële crisis die in 2008 uitbrak, was volgens Fuld 'de perfecte storm'. "Maar het begon bij de overheid", zegt de gevallen oud-bankier. Die zorgde er volgens hem voor dat iedere Amerikaan te gemakkelijk een hypotheek konden aanschaffen, ook als zij daar financieel helemaal niet toe in staat waren.

Het was volgens Fuld, die zijn eerste vrijwillige publieke optreden sinds 2008 maakte, ook onnodig om Lehman Brothers failliet te laten gaan. De kapitaalbuffer was weliswaar te laag, maar de bank was volgens hem op het moment van omvallen nog kredietwaardig genoeg.

Bush

De regering, toen onder leiding van president George W. Bush, gaf "ten onrechte" het mandaat voor het faillissement terwijl andere banken werden gered, beweert Fuld.

In het weekend voordat Lehman Brothers viel, werd er door de Amerikaanse bankdirecteuren en de regering Bush hard gewerkt aan een oplossing voor de financiële crisis waarin het land zich begaf. Banken op Wall Street moesten miljarden afschrijven vanwege de massaal aanwezige waardeloze hypotheken die zij op hun balansen hadden staan.

Gorilla

Uiteindelijk werd het veel grotere  Merrill Lynch overgenomen door Bank of America, waardoor een overnamekandidaat voor het noodlijdende Lehman uit zicht raakte.

Dick Fuld is een omstreden figuur op Wall Street. Hij werd ook wel 'de Gorilla' genoemd vanwege zijn agressieve manier van handelen. In 2007 zei hij over handelaren die zinspeelden op een val van Lehman Brothers, dat hij 'hun hart eruit wil trekken en opeten voordat ze sterven'. 

Hij was van 1994 tot de val in 2008 bestuursvoorzitter van de 158-jarige investeringsbank.

Bekijk hier de omstreden uitspraken van Fuld: