De Zwitserse economie is in het eerste kwartaal met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode.

De economie van het Alpenland had last van de dure Zwitserse frank. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd door de overheid.

Het is de sterkste economische teruggang sinds begin 2009. In het vierde kwartaal van 2014 groeide de economie nog met 0,5 procent. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de economie van Zwitserland zou stagneren in het afgelopen kwartaal.

Dure frank

De export stond onder druk door de dure frank, nadat de Zwitserse centrale bank in januari besloot de munt los te koppelen van de euro.

Daardoor ging de frank stevig in waarde omhoog waardoor het land voor toeristen duurder werd. Ook importeurs van Zwitserse producten moeten meer geld neerleggen door een stijgende frank. 

De stijging van de Zwitserse consumentenuitgaven kon echter nog enig tegenwicht bieden aan de gedaalde export.

Zweden 

In Zweden en Denemarken groeide de economie wel, maar minder sterk. 

De economie van Zweden, de grootste van Scandinavië, groeide met 0,4 procent op kwartaalbasis, tegen 0,8 procent in het vierde kwartaal van 2014. Dat komt onder meer door een zwakkere export. De afzwakkende groei kan voor de Zweedse centrale bank aanleiding zijn om extra steunmaatregelen te nemen, waaronder een verdere verlaging van de rente.

De Deense economie liet in het eerste kwartaal eveneens een groei optekenen van 0,4 procent, aldus voorlopige cijfers. In de voorgaande periode was dat nog 0,5 procent. Dat had onder te maken met iets minder sterke consumentenuitgaven en een daling van de investeringen.

Italië

Het Italiaanse statistiekbureau bevestigde vrijdag dat de economie van het Zuid-Europese land in het eerste kwartaal met 0,3 procent groeide. De groei komt overeen met een eerdere raming en volgt op een stagnatie van de op twee na grootste economie van de eurozone in de laatste drie maanden van vorig jaar. Op jaarbasis ging de Italiaanse economie met 0,1 procent vooruit.