Duizend tot tweeduizend metaalwerkers leggen vrijdag het werk neer, omdat werkgevers niet akkoord willen gaan met de eisen van de bonden voor nieuwe cao-afspraken.

De staking wordt georganiseerd door de vakbonden CNV en FNV. 

De bonden vinden dat werkgeversorganisaties FME en Metaalunie meer loon moeten bieden. "Ze doen een loonbod dat zo laag is dat je je afvraagt of ze wel in de gaten hebben dat de economische crisis ten einde is'', zegt Piet Fortuin van CNV.

Ook willen de bonden betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden.

24 uur

Onder meer bij truckbouwer DAF in Eindhoven, installatiebedrijf Imtech en de scheepswerven Damen en IHC wordt 24 uur gestaakt. Bij het Feyenoord-stadion in Rotterdam vindt een grote stakersbijeenkomst plaats.

Bij DAF is de staking al om middernacht begonnen. Bij de meeste andere bedrijven start de 24-uursactie 's morgens om 06.00 uur.

Iedere vrijdag

De actievoerders zijn van plan komende maand iedere vrijdag stakingen te organiseren bij bedrijven in het hele land, totdat de werkgevers akkoord gaan.

In de Nederlandse metaalsector werken ruwweg 425.000 mensen. Ze vallen onder twee cao's, die voor de grootmetaal en die voor de kleinmetaal.