ECB ziet vrees voor Grieks faillissement toenemen

De angst voor een faillissement van Griekenland is flink toegenomen.

Daarvoor waarschuwt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

Volgens de ECB zorgen de langdurige en onzekere onderhandelingen tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers voor periodes van grote schommelingen op de Griekse financiële markt.

Als niet spoedig een akkoord bereikt wordt, kunnen ook de rentes op staatsobligaties van andere zwakke eurolanden flink oplopen, aldus de centrale bank.

Tot dusver blijven de markten redelijk kalm over de ontwikkelingen rond Griekenland, aldus de ECB. De Griekse kwestie wordt momenteel besproken door de ministers van Financiën van de landen van de G7 bij de bijeenkomst in Dresden.

De Verenigde Staten dringen er bij Europa op aan om een deal te bereiken met de Grieken en enige flexibiliteit te tonen in de onderhandelingen.

IMF-directeur Christine Lagarde liet in Dresden weten dat er nog veel werk moet worden gedaan voordat een akkoord met Griekenland kan worden gesloten. Ze gelooft dat Athene zijn verplichtingen nakomt.

Grexit

Tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Lagarde donderdag dat het vertrek van Griekenland uit de eurozone een mogelijkheid is die de muntunie uiteindelijk zou overleven.

Ze zegt dat er een allesomvattend akkoord over de verdere hervorming van de Griekse economie moet zijn, voordat er weer noodleningen aan Griekenland worden overgemaakt. 

In een tussenoplossing, waarbij er over enkele maatregelen overeenstemming wordt bereikt, ziet het IMF volgens haar niks.

Bodem

De gesprekken over verdere steun van de eurolanden en het IMF aan Griekenland zitten al maanden vast. Hierdoor heeft Griekenland al maanden geen noodkredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht. 

Dit kan ertoe leiden dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, wat als uiterste consequentie kan hebben dat het land de euro vaarwel zegt.

Ademruimte

Lagarde benadrukt dat het IMF niet over een eventuele 'Grexit' beslist. Als de eurolanden een dreigend bankroet van Griekenland willen afwenden, moeten ze volgens haar zelf voorzorgsmaatregelen treffen. 

Tegen de juiste voorwaarden zouden de eurolanden en de Europese Centrale Bank daarbij kunnen besluiten de Grieken wat meer ademruimte te geven.

Bundelen

De Grieken moeten komende maand in vier termijnen in totaal 1,5 miljard euro overmaken aan het IMF. Het fonds liet eerder op donderdag weten dat die betalingen desgewenst kunnen worden gebundeld. De betaling kan daarbij worden uitgesteld tot de laatste dag van de maand.

Die mogelijkheid voerde het IMF al in de jaren zeventig in, maar werd volgens hem in de jaren tachtig voor het laatst door Zambia gebruikt.

De Griekse overheid zou nog geen verzoek tot bundeling hebben ingediend. ''Maar ze hebben er recht op, als ze het willen'', aldus de woordvoerder.

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:
Tip de redactie