Nederland is een plaats gezakt op de ranglijst van meest concurrerende landen, die het Zwitserse economisch onderzoeksinstituut IMD woensdag publiceerde. 

Ons land staat nu op de vijftiende plek. Twee jaar lang nam Nederland de veertiende positie in.

Nederland staat volgens het instituut dit jaar voor de uitdaging de gemiddelde belastingdruk te verminderen, de pensioenpremies te verlagen om de koopkracht de stimuleren en het aantal exportbestemmingen naar gebieden buiten Europa uit te breiden.

De Verenigde Staten blijven de ranglijst aanvoeren als gevolg van zijn ''sterke zakelijke efficiëntie en financiële sector, innovatie en effectieve infrastructuur''. Hong Kong (2) en Singapore (3) hebben Zwitserland ingehaald, dat is gezakt naar de vierde plaats.

Top tien

Canada (5), Noorwegen (7), Denemarken (8), Zweden (9) en Duitsland (10) handhaven zich in de top tien. Luxemburg verhuist naar de top (6) vanuit de 11e plaats in 2014.

''Een algemene analyse leert dat de toplanden terugkeren naar de kern'', zegt professor Arturo Bris van het IMD. ''Productiviteit en efficiency staan hoog in het vaandel. Bedrijven in die landen verhogen hun inspanningen om hun impact op het milieu te minimaliseren en te zorgen voor een sterke organisatiestructuur.''