'Grieken weer in conclaaf met schuldeisers'

Vertegenwoordigers van de Griekse regering praten woensdag in Brussel opnieuw met hun schuldeisers, in een poging tot overeenstemming te komen over de verdere verstrekking van noodleningen aan Griekenland.

Volgens de Grieken wordt daarbij al gewerkt aan de opzet van een akkoord, terwijl de Europese Commissie zegt dat er nog veel werk moet worden verzet.

Griekenland heeft al maanden geen financiële steun meer ontvangen en heeft dringend geld nodig om in juni in totaal 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te kunnen betalen.

De eurolanden en het IMF komen echter pas over de brug met leningen als er een akkoord is over de hervormingen en bezuinigingen die ze als voorwaarde stellen voor de steun.

Vooruitgang

Er wordt vooruitgang geboekt bij de besprekingen, zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis.  Hij benadrukt echter ook dat er nog veel werk moet worden verzet. Hij doelt onder meer op begrotingsdoelstellingen, de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt en de omvang van de ambtenarij.

Dombrovskis onderstreept dat het duidelijk is er dat er snel een akkoord moet komen. De onderhandelingen lopen ruim een maand achter op schema en Griekenland komt steeds meer in geldnood, geeft hij aan.

Opzet

Een Griekse ambtenaar laat weten dat betrokken ambtenaren sinds woensdag werken aan de opzet van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden. 

Daarbij zou onder meer worden uitgegaan van een beperkt Grieks begrotingsoverschot (exclusief rentelasten op de staatsschuld), hervormingen van de belastingen en pensioenen en afspraken over de aanpak van de Griekse staatsschuld op langere termijn.

Volgens de ambtenaar komt de grootste tegenstand tegen een deal met Griekenland momenteel vanuit het IMF. Met de eurolanden zou, ondanks aanhoudende meningsverschillen, binnenkort overeenstemming te bereiken zijn.

ECB

Naar verluidt laat de Europese Centrale Bank (ECB) het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend onveranderd op 80,2 miljard euro. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. 

De afgelopen tijd werd de omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) elke week verhoogd. Die steun wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.

Beperkte opname

Het besluit de steun deze week niet uit breiden, hangt volgens de bronnen samen met de relatief beperkte opname van geld bij Griekse banken in de afgelopen week. Volgens de Griekse krant Ekathimerini werd de afgelopen dagen gemiddeld 100 miljoen euro per dag bij de banken weggehaald.

Met het huidige plafond houden de Griekse banken volgens de ingewijden nog een buffer van 3 miljard euro.

Lees meer over:
Tip de redactie