AMSTERDAM - Het aflopen van veel optiecontracten heeft de AEX vrijdag in het laatste uur alsnog op een overtuigende winst gezet. De graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 4,89 punten (1,3 procent) hoger op 369,11. Eerder op de middag stond de index nog op verlies.

Slechts vier AEX-fondsen gingen lager het weekeinde in. De Amsterdamse beurs stond door een hoger gesloten Wall Street gedurende de ochtend op winst, maar moest in de middag in de min. Door het aflopen van veel opties schoten de koersen op de borden alsnog omhoog. De grens van 370 punten werd in het laatste halfuur gehaald, maar niet vastgehouden.

Getronics stijgt weer

Grootste stijger op de AEX was opnieuw Getronics met 9,5 procent tot 1,04 euro. De ICT-dienstverlener lag de afgelopen weken onder vuur wegens geruchten over een mogelijk faillissement. Het bestuur van het bedrijf sprak dat donderdag met klem tegen en meldde juist een winst over het tweede kwartaal. ,,Als je denkt dat Getronics het gaat redden, dan is een aandeel spotgoedkoop'', verklaarde de analist de stijging.

Gemengd Europa

Elders in Europa was een gemengd beeld te zien. De FTSE-index in Londen eindigde 0,1 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt kwam op een winst van 0,5 procent. De CAC-index Parijs zakte licht (0,03 procent).

Euro stijgt iets

De euro sloot in Europa de week af op een koers van 0,9825 dollar. De munteenheid steeg daarmee iets ten opzichte van de 0,9810 donderdag. Investeerders betaalden in pond sterling 0,6395 pond voor een euro. Dat was donderdagmiddag 0,6385.