De geplande acties van de rijksambtenaren worden intensiever als een akkoord over een nieuwe cao uitblijft.

Dat laten Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar voor FNV Overheid, en Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid, aan NU.nl weten.

"Als een serieus bod van de werkgever uitblijft, gaan wij intensiever actievoeren. Nu houden wij werkonderbrekingen van vier uur, maar dat zal dan langer worden", zegt Ouwehand.

"Als wij geen gepaste reactie van de werkgever krijgen, zullen we wel intensiever actie moeten voeren. De last voor de overheid en de Nederlandse economie valt met deze acties wel mee, dat kan nog veel erger", waarschuwt Fey.

Dinsdag voeren rijksambtenaren door het hele land actie nadat op 13 mei onderhandelingen tussen de vakbonden en Stef Blok, als minister voor Rijksdienst de werkgever, over een nieuwe cao definitief op niets uitliepen. In Rotterdam liepen volgens een schatting van de vakbonden 1.400 ambtenaren van de Belastingdienst, de Douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen in een optocht over de Erasmusbrug. 

Belediging

Een woordvoerster van Blok laat desgevraagd weten dat de uitnodiging om verder te praten er nog steeds ligt. "Wij willen ook afspraken maken over loonsverhoging. De minister heeft daarnaast ook zelf wensen, zoals het moderner maken van de arbeidsvoorwaarden."

Volgens de zegsvrouw zijn de bonden snel uit het overleg gestapt. Wat Blok betreft kunnen de ambtenaren van de nullijn af. 

De vakbonden en de werkgevers zijn op dit moment ver van elkaar verwijderd. Het bod van Blok om van de nullijn af te komen, noemen de werknemers 'een belediging'.

Serieus gebaar

Tot en met juni staan er verschillende acties op het programma in onder andere Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht. Die gaan in september weer verder als een "serieus gebaar" van Blok uitblijft. 

Zodra de minister voor die tijd weer wil onderhandelen met de vakbond, neemt Ouwehand weer plaats aan de onderhandelingstafel. "We willen wel een bod met inhoud, we gaan niet door waar we gebleven zijn", aldus Ouwehand.

Ook Fey stelt eisen voordat het CNV weer aanschuift bij de onderhandelingen. "Blok moet eerst met genoeg geld over de brug komen." 

Video: Rijksambtenaren beginnen met acties

Verlopen

De cao voor de 120.000 rijksambtenaren is sinds januari 2011 verlopen, sindsdien is er geen loonsverhoging doorgevoerd. 

De vakbonden strijden voor een loonsverhoging van 3 procent voor dit jaar, minister Blok biedt 1 procent voor twee jaar. Blok zet in op wat hij noemt een modernisering voor het overheidspersoneel.