De rijksambtenaren voeren al ruim vijftien weken op verschillende plekken actie. Gesprekken met de werkgever Stef Blok, minister Stef Blok voor Rijksdienst, over een nieuwe cao hebben nog niets opgeleverd.

Sinds 1 januari 2011 is de cao voor de ongeveer 120.000 rijksambtenaren verlopen, de partijen werden het sindsdien niet eens over een loonsverhoging en bezuinigingen.

Wat willen de werknemers?

Door de mislukte gesprekken moeten de ambtenaren het nu ruim vier jaar doen zonder loonsverhoging. Daar hebben de vakbonden FNV en CNV genoeg van. 

Zij eisen een loonsverhoging van 3 procent voor het lopende jaar. Blok wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1 procent voor dit en volgend jaar, dat komt neer op 0,5 procent per jaar. Omdat de ambtenaren al zo lang zonder loonsverhoging werken, richten de vakbonden zich in eerste instantie alleen op die kwestie. Pas als daar overeenstemming over is, wordt er gekeken naar andere zaken.

De FNV wil op den duur ook compensatie voor de jaren dat er geen salarisverhoging is doorgevoerd. Zonder een exact percentage te noemen moet dit volgens de werknemersorganisatie een "serieus gebaar" van de werkgever zijn. Tot slot zetten de bonden in op vaste arbeidsovereenkomsten voor de flexkrachten die momenteel werken voor het Rijk.

Werkgever en werknemers zijn het wel eens geworden over de vrijgevallen pensioenpremie van 0,8 procent. Die wordt aan de ambtenaren met terugwerkende kracht per 1 januari uitbetaald.

Wat willen de werkgevers?

Blok wil wat hij noemt een modernisering van het overheidspersoneel, hij zet daarbij onder andere in op het afbouwen van de ouderenregelingen.  De bewindsman vindt het ongepast dat ouderen worden ontzien in een tijd dat werknemers langer door moeten werken. De regeling dat deze groep extra vakantiedagen krijgt, moet volledig worden afgebouwd.

Het geld dat daarmee vrijkomt, moet in de plannen van Blok worden gebruikt voor de invoering van een persoonlijk keuzepakket in de arbeidsvoorwaarden zoals extra vakantiedagen of het volgen van een opleiding.

De minister zet in de nieuwe arbeidsovereenkomst ook in op de invoering van demotie. Bij demotie doen werknemers, vaak ouderen, een stap terug en leveren daarbij ook salaris in. 

Welke acties worden er gehouden?

Onlangs kondigden de politie en rijksambtenaren al aan dat ze deze zomer over zouden gaan op hardere acties. Het dwarsbomen van de twee touretappes hoort daarbij. De twee etappes gaan 4 en 5 juli van start in Utrecht. De rijksambtenaren gaan de tijdrit op zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De tijdrit begint om 14.00 uur. 

De politie gaat zondag 5 juli een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden. De politie gaat net zolang door met de controle totdat de wielrenners allemaal stilstaan.

Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Een greep uit de eerder acties:

Sirene-actie: Groepen bij elkaar opgestelde politievoertuigen zetten door het hele land op gezette tijden tegelijk hun sirenes aan.

Langzaamaanacties: Politievoertuigen reden verschillende keren zacht op snelwegen om het verkeer op te houden.

Boete-actie: Sinds 9 maart schrijven agenten alleen nog boetes uit bij ,,grove schendingen'' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen wordt 'slechts' een waarschuwing gegeven. De politiebonden schatten dat deze actie de schatkist al zeker 33 miljoen euro heeft gekost.

Verboden werkonderbreking: De rechter verbood de aangekondigde werkonderbreking tijdens de internationale cybertop half april in Den Haag vanwege het veiligheidsrisico.

Omsingeling Binnenhof: Agenten uit het hele land omsingelden het Binnenhof en bleven urenlang luidruchtig aanwezig. Tijdens deze 'blauwe omsingeling' brachten de actievoerders symbolisch lege geldkisten naar het ministerie van Financiën.

Werkonderbrekingen: Politiepersoneel van de verschillende eenheden in Nederland hebben een werkonderbrekingen gehouden. Een aantal bureau's werden twee uur gesloten. Ook legde de parketpolitie het werk een aantal uur bij rechtbanken neer. Verder werden uitgaansgebieden de dupe van stakende agenten en moest de voetbalwedstrijd Feyenoord - Vitesse worden uitgesteld.

Acties in zomer: De politiebonden hebben aangekondigd dat deze zomer naast de Tour de France ook Sail Amsterdam zal worden geconfronteerd met acties. Komende zomer worden verder doorlopend werkonderbrekingen georganiseerd bij onderdelen van de Nationale Politie. Regelmatig zal het werk worden neergelegd bij internationale controles, alcoholcontroles, het innen van openstaande boetes en het uitzettingen van vreemdelingen.