Een 'Brexit', het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is niet alleen nadelig voor de Britten zelf. 

Ook de Nederlandse economie kan er schade door lijden, voorziet het economisch bureau van ING maandag.

Volgens de bank zorgt alleen de onrust vanwege het voorgenomen referendum over een Brexit al voor een groeivertraging van de Britse economie. Een vertrek kan de groei van de gehele EU verminderen, en daarmee de groei van Nederland.

ING noemt onder meer de Nederlandse export die klappen kan krijgen. Ook zou Nederland een bondgenoot verliezen bij het bepleiten van meer marktgeoriënteerde hervormingen in Europa, aldus de economen.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Britse centrale bank al onderzoek doet naar de financiële en economische gevolgen van een Brits vertrek uit de EU. De Britse bevolking mag zich uiterlijk eind 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven of eruit moet stappen.

Cameron 

Dat heeft de onlangs herkozen premier David Cameron beloofd. Vooruitlopend op het referendum gaat hij onderhandelen over hervorming van de EU en de Britse positie binnen de EU. Dan heeft het Britse volk volgens Cameron straks echt wat te kiezen.

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ons land exporteert jaarlijks voor 47 miljard euro naar de overzijde van het Kanaal. De handel met de Britten is volgens ING goed voor 300.000 banen in Nederland en Groot-Brittannië is met 76 miljard euro een van de grootste internationale investeerders in onze economie.